ATEX (Atmosphères Explosibles) eğitimi aksatılmadan hemen alınması gereken oldukça önemli bir eğitimdir. ATEX eğitimi potansiyel olarak patlayıcı alanlarda çalışan personellerin güvenli biçimde çalışmalarını devam ettirebilmesini amaçlamaktadır. Hem ülkemizde hem de dünya üzerinde birçok ülkede patlayıcı ürünlerin bulunduğu ortamlarda çalışanlar için yönerge ve çeşitli standartların bir arada olduğu bu eğitimleri almak gerekiyor.
Tehlikeli alanlarda çalışanların patlama risklerine karşı ekipman ve tesislerini iyi tanımaları mecburidir. Aynı zamanda araç ve gereçlerin tasarımı, kullanımı ve bakımlarını bilmeleri de güvenli çalışma ortamlarının oluşturulmasında oldukça etkilidir. Bizden alacağınız kaliteli ve üst düzey eğitimler sayesinde tehlike ve riskleri en baştan engellemiş olacaksınız.
Aşan Danışmanlık bu alanda tecrübeli ekibi ile size hizmet verecektir. Türkiye’nin önde gelen eğitmenleri, danışmanları ile hizmetlerini size sunuyor. Sizlerde ATEX hizmetlerimizden yararlanmak ve bu sertifikaya sahip olabilmek için canlı destek hattımızdan Aşan’ın müşteri temsilcilerine ulaşabilirsiniz.
Patlama gibi büyük risklerin olduğu alanlarda çalışanların alması gereken bir eğitim olan ATEX standartları, çeşitli konuları içinde barındırmaktadır. Bu konular arasında;
• Patlayıcı atmosferlerin sınıflandırılması ve tanınması,
• ATEX standartları ve direktifleri kapsamında nelere dikkat edilmesi gerektiği,
• ATEX etiketlemesi ve belgelendirme gereksinimleri,
• Patlayıcı alanlarda çalışmanın potansiyel tehlikeleri,
• Risk değerlendirmeleri ve risklerin yönetilmesi,
• ATEX belgesi ve alınma koşulları,
• Koruyucu ekipmanlar ve önlemler,
• İşçilerin eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi yer almaktadır.
Ayrıca bakım ve izleme prosedürleri kapsamında yer alan içerikler de derslerde öğretilmektedir. Ek olarak, periyodik kontrol ve muayenelerin de eğitimlerde yer aldığını bilmelisiniz.
ATEX 94/9 ve ATEX 137 “Patlayıcı Gaz Ortamları ve Ekipmanları” ve “Patlayıcı Gaz Ortamları İş Sağlığı ve Güvenliği” Yönetmeliği / Direktifi Standart Tip Eğitim Programı Ana Hatları
Muhtemel patlayıcı ortamlarda çalışan teçhizat ve sistemlerle ilgili bir belgelendirme olup 94/9/At direktifi denetimi şeklinde de geçmektedir. Atex; Atmospheric ve exposible kelimelerinin kısaltmasıdır.
Temmuz 2003 itibariyle, AB kuruluşları patlayıcı atmosfere sahip alanlarda patlama riskini değerlendirerek önlemler almak ve çalışanları korumak için direktifler oluşturmuşlardır. Direktifin biri muhtemel patlayıcıları herhangibir patlama riskine karşı değerlendirerek önlemler almak, diğeri ise çalışanları parlayıcı ve patlayıcı ortamlarda çalışırken ve bulunurken korumak maksadı ile oluşturulmuştur.
Eğitim Programının Hedefi
* Konunun Türkiye genelinde teorik ve pratik uygulamalarını kısa zamanda hızlı bir şekilde gelişmesi ve gerekli tedbirlerin alınmasında katkıda bulunmak,
* Denetim kurumları ile ortaklaşa çalışmaları artırmak.
* ATEX Konusunda Risk departman kuruluşlarını eğitmek.
* üretici ve servis kuruluşlarını eğitmek.
* ATEX kapsamındaki iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri vermek.
* ATEX kapsamında Sistem işleyişini sağlamak.
* Kamu ve özel sektörde ATEX Direktif uygulamalarının gelişiminde katkıda bulunmak.
Hedef Kitle
* Sorumlu kişiler
* Dolum ve depolama tesis personeli
* LPG ve akaryakıt istasyon personeli
* Tesisat personeli
* İmalat personeli
* Kamu ve özel sektör denetleme elemanları
* Uzman ve eksperlerin eğitimi
Eğitim Programı İçeriği
* Patlayıcı Gaz Ortamları Kavramı ve Gelişimi
* ATEX 94/9 ve ATEX 137 Direktifleri
* ATEX Direktifleri Temel Prensip ve Uygulamaları
* ATEX Direktifleri Risk Analizleri
* Patlayıcı Gaz Ortamları
* Patlayıcı Gaz Ortamlarında Kullanılan Ekipmanlar
* Patlayıcı Gaz Ortamları Sistem Yönetimi (EN 13980)
* Seç Kuralları
* Soru ve cevaplar
* Sınav ve kapanış
İlgili Yönetmelikler;
Patlamanın Meydan Gelişi
Patlayıcı Gaz ve Toz Ortamları
Tehlikeli Bölgeler ve Sınıfılandırma
Elektrikli Cihazlarda Sınıflandırma
Mekanik Cihazlarda Sınıflandırma
Exproof Ekipmanlarda Koruma Tipleri ve İşaretleme
IP xy Koruma Dereceleri
Topraklama ve Statik Elektrik
Tesis Montajı ve Periyodik Bakımlar
Ekipmanların Revizyonu
Tesislerde İş Sağlığı ve Güvenliği (ATEX 99/92)
Kişisel Koruyucu Ekipmanlar ve Servis Ekipmanları
EN 60079-19 Standardı ve Uygulaması Soru ve Cevaplar
Prosedür;
Bakım, Eğitim, Denetim Tarihlerinin belirlenmesi
Bakım birimindeki mevcut dokümanların kontrol edilmesi
Sistem Doküman inceleme sonrasında 1 gün teorik + 1 gün pratik uygulama eğitimi
Denetim Planlama ve Gerçekleştirme 1 gün
Belgelendirme (Bakım/Servis Belgeleri 1 yıllıktır)
ATEX eğitimleri kapsamında kurumumuzdan alacağınız sertifika kazandığınız yetkinlikleri işverenlerinize gösterebilmenize olanak tanır. Dersleri uzman bir ekipten alacak olmanız ise bilinçli ve eğitimli bir şekilde güvenle çalışmanıza imkân verecektir. Eğitimlere bireysel olarak katılabileceğiniz gibi işletmeleriniz için de başvuruda bulunabilirsiniz. Bu bağlamda işçilerin eğitimlere teşvik edilmesi iş sağlığı ve güvenliği noktasında fayda sağlayacaktır.
Eğitimleri eksik olan personel ve işverenler, ciddi güvenlik riskleriyle karşı karşıya kalabilir. Bunun önüne geçmek ve potansiyel tehlikeleri önlemek için verimli eğitimlerimiz kritik bir öneme sahiptir. Eksik eğitimler sebebiyle meydana gelecek tehlikeleri ise aşağıda görebilirsiniz:
• ATEX eğitimi almayan çalışanlar, patlayıcı ortamlarda doğru önlemleri almaz ve patlama riskini azaltmak için gerekli bilgiye sahip olmazsa, iş yerinde patlama tehlikesi artar.
• Patlayıcı atmosferlerde çalışan personel, patlamaların neden olduğu çarpmalar, yangınlar veya diğer tehlikelerle karşılaşma riski altında olabilir. Bu durum, çalışanların güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturabilir.
• Gerekli eğitimi almayan personel, kullanılan ekipmanların doğru şekilde işletilmesi ve bakımının yapılmaması nedeniyle makinelerin arızalanmasına ve hasar görmesine neden olabilir.
• Yönetmelikler ve standartlar, iş yerlerinin patlayıcı atmosferlerde çalışan ekipman ve tesislere uygun bir şekilde düzenlenmesini ve bakımını zorunlu kılar. Eğitim almayan iş yerleri, yasal sorumluluklarını yerine getirmediği için cezai yaptırımlarla karşılaşabilir.
• Patlamaların çevresel etkileri, atıkların yayılması ve çevre kirliliği gibi sonuçları içerebilir. Bu yüzden hem çevresel hem de finansal anlamda ciddi sonuçlara yol açabilir.
• Güvenli çalışma önlemlerinin alınmaması, iş yerindeki verimliliği ve sürekliliği olumsuz yönde etkileyecektir. Patlamalar nedeniyle işyerindeki üretim ve hizmet faaliyetleri aksayabilir.
İşverenler, çalışanlarını bu tür eğitimlere yönlendirmeli ve patlayıcı ortamlarla ilişkili risklere karşı gerekli önlemleri almalıdır. Büyük risklerin çözüm yöntemlerini içinde barındıran bu eğitimlerden faydalanmak için bizleri hemen arayabilir veya WhatsApp hattımıza yazarak, merak ettiğiniz tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Uygun fiyatlardan ATEX belgelendirme hizmetini size sunacaktır. Aşan Danışmanlık 1 telefon kadar size yakın, Türkiye’nin neresinde olursanız olun bizi arayarak hizmet hakkında bilgi alabilir, danışmanlık alabilirsiniz. Ayrıca konu ile alakalı bilgileri INSTAGRAM hesabımızdan sizlere sunuyoruz, bu hesabımızı da takip edebilirsiniz.