Günümüzde birçok üründe gördüğümüz UL sembolü, ilgili ürünün güvenlik standartlarını sağladığını göstermektedir. Merkezi Amerika’da bulunan ve kar amacı gütmeyen Underwriters Laboratories tarafından verilen UL belgesi ABD piyasalarında satılacak olan ürünler için zorunlu tutulmaktadır. 1 asrı aşkın süredir hizmet veren firma, Amerika genelinde satışa sunulan veya sunulmak üzere hazırlanan ürünler için bu belgeyi vermektedir. Bu belgeye sahip olmayan ürünlerin satışına müsaade edilmemektedir. İlgili testleri geçtikten sonra güvenli olduğuna dair bu belgeyi alarak piyasada yer alması mümkün olmaktadır. Ülkemizden Amerika’ya ihracatı yapılacak olan ürünler için de bu durum söz konusudur. İlgili ürünün Amerika pazarında satılabilmesi için bu belgenin alınması gerekmektedir. Bu konuda firmamız, yetkili belgelendirme kuruluşu olarak uzun yıllardan beri hizmet vermektedir. Amerika’ya giderek orada satışa sunulacak ürünler için gerekli standartların sağlanması kontrolünü uzmanlarımız eşliğinde yaparak belgelendirmesini gerçekleştirmekteyiz. Bu konuda detaylı bilgi sahibi olmak için firmamıza başvurabilirsiniz.
Öncü bir danışmandan hizmet almak ve bu sertifikayı almak için doğru zamanda, doğru adımı atabilmek için Aşan Danışmanlık’tan destek alabilirsiniz.
UL (Underwriters Laboratories Inc.) ABD merkezli bağımsız bir ürün güvenlik sertifikasyon kuruluşudur. Avrupa’daki CE belgelendirme sisteminin bir benzeri olarak şirketlere UL belgesi vermektedir. UL sertifikası alan kuruluşlar ürünlerine UL işareti yapıştırarak piyasaya sunmaktadır. UL Belgesi alan ürünlerin doğrudan Underwriters Laboratories veya UL’nin akredite ettiği kuruluşlar tarafından test edilip doğrulanması ve güvenlik kriterlerini karşılaması gerekmektedir. Underwriters Laboratories kuruluşu UL sertifikası ile insanlar için güvenli, emniyetli ve sürdürülebilir yaşam ve çalışma ortamlarını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Belgelendirmenin yanı sıra birçok farklı konuda test, danışmanlık, eğitim ve sektörel çözüm hizmetleri de bulunmaktadır. UL sertifikasının sadece ürün bazlı değil, doğrudan tesis, personel, süreç ve sistem düzeyinde de verildiğini belirtmekte fayda var.
UL sertifikası, ürünlerin, tesislerin, sistemlerin vs konuyla ilgili yayınlanan UL standartlarına veya dünya çapında tanınmış ISO, ANSI, SAE gibi standartlara uygun olduğunu doğrulayan bir belgedir. UL belgesi şu sektörler ve ürünler için düzenlenebilmektedir.
*Otomotiv ve ulaşım
*Otomotiv ve ticari araçlar
*E-ulaşım
*Mikromobilite
*Binalar ve inşaat
*Mimarlık, mühendislik ve inşaat
*Bina kaplaması
*Yapı ürünleri ve sistemleri
*Kimyasallar ve malzemeler
*Temel ve endüstriyel kimyasallar
*Plastikler ve mühendislik malzemeleri
*Özel ve ince kimyasallar
*Enerji ve kamu hizmetleri
*Piller ve enerji depolama
*Enerji ekipmanları
*Yağ ve gaz sistemleri
*Güç dağıtımı
*Yenilenebilir enerji
*Finans ve yatırım hizmetleri
*Yönetim hizmetleri
*Sağlık ve yaşam bilimleri
*Sağlık sistemleri
*Sağlık hizmeti sağlayıcıları
*Sağlık teknolojisi
*Tıp teknolojisi
*İlaç ve biyoteknoloji
*Endüstriyel ürünler ve sistemler
*Endüstriyel makineler ve otomasyon
*Cihazlar ve kontroller
*Alçak ve orta gerilim dağıtımı
*Üretim tesisleri
*Can güvenliği ve emniyeti
*Perakende
*Teknoloji ve elektronik
*Tüketici elektroniği
*Bilgi ve iletişim teknolojisi
*Ürünler ve bileşenler
*Piller
*Güzellik ve kişisel bakım
*Ambalajlı tüketici ürünleri
*Mobilya
*Genel tüketici ürünleri
*Isıtma, soğutma, havalandırma ve soğutma sistemleri
*Ev ve endüstriyel temizleyiciler
*Aydınlatma
*Diyet takviyeleri
*Tekstil, giyim ve ayakkabı
*Oyuncak ve çocuk ürünleri
*Su ve sıhhi tesisat
*Tel ve kablolar
Tesis bazında düzenlenen UL belgesi, operasyonların tüm geçerli sağlık güvenliği düzenlemeleri ve standartlarına uygunluğunu değerlendirmektedir. Belge düzenlemek için akredite olmuş kuruluşlar sertifikasyon sürecinde tesis planlarını gözden geçirmekte, kurulum kurallarına uygunluğu doğrulamak için tesis birimlerinde yerinde tetkikler yapmaktadır. Ayrıca, kritik güvenlik sorunları için yerince incelemeler yapmakta ve yapı ürünlerinin performansını analiz etmektedir. Bu süreçte dijital güvenlik hizmetleri, gıda güvenliği ve tedarikçi denetimlerinin yanı sıra tıbbi ekipman ve cihaz testleri vs yapılmaktadır.
Personeller için düzenlenen UL sertifikası, personellerin çalışmalarının ve yetkinliklerinin dünya çapında geçerli olan standartlara uygun olduğunu doğrular. Bu kapsamda veri merkezi entegratörü, fonksiyonel güvenlik sertifikasyonu, patlayıcı ortamda çalışan personellerin yetkilendirilmesi vb gibi konular yer almaktadır.
Ürün, sistem ve süreç bazlı verilen UL belgesinde de amaç konuyla ilgili dünya çapında kabul görmüş standartlara, düzenlemelere veya UL’nin yayınladığı standartlara uygunluğu doğrulamaktır. Şirketler bu sayede müşteri güveni kazanabilir, yetkinliğini artırabilir, piyasadaki rekabet gücünü ve kurumsal itibarın iyileştirebilir. Kuruluşlar UL belgesi ile pazarda farklılaşabilmekte ve kurumsal riskleri en aza indirebilmektedir.
UL sertifikası ağırlıklı olarak ürün güvenlik belgesi olarak düzenlenmektedir. Bu süreçte şirketlerin yapması gereken çalışmaları şöyle özetleyebiliriz:
· Ürünle ilgili UL’nin kapsamına dahil ettiği standartları ve test yöntemlerini belirlemek
· Bu testlerin yürütülebilmesi için gerekli teçhizatların alınması ve sistemlerin kurulması
· Genel tesis yönetimi, süreç yönetimi ve üretim hatları için UL’nin geliştirdiği standartların uygulanması
· Ürüne UL belgesi verilmesi için UL tarafından talep edilen teknik dokümanların hazırlanması
· Ürünlerin test için UL laboratuvarlarına gönderilmesi
· Fabrika üretim hatlarının denetlenmesi
· Sürecin başarıyla tamamlanmasının ardından UL sertifikasının düzenlenmesi ve ürünlere UL işaretinin konulması
UL sertifikaları sadece UL tarafından akredite edilmiş bağımsız sertifikasyon kuruluşları tarafından verilmektedir. Bu kuruluşların ISO/IEC 17065 – CB, ISO/IEC 17065 standardına göre akredite olması; ürünleri, süreçleri ve hizmetleri onaylayan kuruluşlar için gereksinimleri karşılaması gerekmektedir. Ayrıca, Underwriters Laboratories’in sertifikasyon kuruluşları için koyduğu kural ve esasları gözetmesi ve zorunlu sözleşmeleri imzalayarak yetki kazanması gerekmektedir. UL işareti almak için yürütülen bu süreçte doğru adımları takip etmek ve UL belgesi vermeye yetkili olan sertifikasyon kuruluşlarla iletişime geçmek için Aşan Danışmanlık’tan destek alabilirsiniz.
UL sertifikası alarak Amerika’da satışa hazır hale getirilen ürün gruplarından bir kısmını şöyle sıralayabiliriz:
• Mobilya ürünleri,
• Yangın söndürme cihazları ve ekipmanları,
• Aydınlatma ürünleri,
• Yiyecek, içecek ve besin grupları,
• Kişisel bakım ürünleri,
• Kablosuz cihazlar,
• Yapı malzemeleri,
• Kişisel güvenlik ekipmanları,
• Enerji sistemleri,
• Endüstriyel sistemler gibi oldukça geniş bir kapsama alanı bulunmaktadır.
Bu alanlarda yer alan firmalar, ürünlerini Amerika’da satışa sunabilmek adına UL sertifikası alarak güvenlik koşullarını gerçekleştirdiğini belgelemek zorundadır. Bu zorunluluk eyaletlere göre değişkenlik göstermekle beraber ekseriyetle istenmektedir. Dünyanın en köklü kuruluşlarından birisi olan UL tarafından belirlenen bu standartlar, dünya genelinde oldukça geniş bir laboratuvar ağından başarıyla geçen ürünler için söz konusu olmaktadır. Bu konuda profesyonel destek almak ve başvuru yapmak için firmamızı arayabilirsiniz. Alanında tecrübe ve bilgi sahibi uzmanlarımız eşliğinde ihtiyacınız olan sertifika için bizimle gönül rahatlığıyla çalışabilirsiniz.
Aşan Danışmanlık´a hemen sitesindeki telefon numaraları veya email adresleri üzerinden ulaşın.
UL Belgesi almak için firmamıza başvurduğunuz zaman adım adım ilerleyerek ilgili başvuru sürecinizi tamamlamaktayız. Bu adımlar genel hatları ile şu şekilde olmaktadır:
- İlgili ürünle alakalı UL standartlarının ve yönetmeliğinin tespiti,
- İlgili ürün için testlerin hazırlanması,
- Üretim sahasında yapılacak testlerde kullanılacak alet ve edevatın belirlenerek hazırlanması,
- Kalite yönetim sistemine UL standartlarını entegre etmek,
- Fabrika üretim kontrolünü mevcut sisteme uygulamak,
- Yapılan analizlere göre teknik inceleme dosyasını hazırlamak,
- Ürün için kullanılacak etiketleri hazırlamak,
- Ürün boyutu UL laboratuvarlarına gönderilemeyecek büyüklükte ise yerinde test etmek,
- Ürün testi başarılı olması halinde UL sertifikasını hazırlayarak belgelendirmek.
UL sertifikası birçok sertifikada olduğu gibi ilgili ürüne ve özelinde de firmaya birçok faydayı beraberinde getirmektedir. En başta ürününü güvenilirliği konusunda kuvvetli bir imaj kazandırarak rekabet gücünün artmasını sağlamaktadır. Uluslararası piyasalarda marka değerini artırmak ve daha fazla prestij kazanabilmek adına oldukça önemli bir sertifika olmaktadır. Uzun yıllardan bu yana daima geliştirilerek günümüze kadar gelmesi ve aynı zamanda geniş bir kulanım ağına erişmesi, ne kadar önemli bir belge olduğunu gözler önüne sermektedir. Siz de bu minvalde hareket ederek başta Amerika pazarında yer almak olmak üzere ürünlerinize bu sertifikayı alarak dünya pazarına yayılmak istiyorsanız doğrudan bize başvurabilirsiniz. Yetkili belgelendirme kuruluşu olarak sizlere gereken desteği ve kolaylığı sağlayarak bu belgeyi almanıza yardımcı olacağımızdan emin olabilirsiniz.
Çok daha fazlası için sizlerde Aşan Danışmanlık’a ulaşın. Kısa süre içerisinde ihtiyacınız olan ihracat belgesine erişin. Bunlara ek olarak kurumsal INSTAGRAM hesabımızdan güncel bilgiler, veriler ve kampanyalara da ulaşabilmek adına bizi takip edebilirsiniz.