Havada yer alan kinetik enerjinin kurulacak olan rüzgar tribünleriyle elektrik akımına dönüşmesi "yenilenebilir enerji" kasamında oldukça önemlidir.Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretimi ile alakalı bazı detayların ve bilgilendirmelerin yer aldığı bu içeriğimizi hemen inceleyin...
Hava akımları sonucunda meydana gelen rüzgarlar ile kinetik enerjinin taşınması başlamakta ve bunlarda rüzgar enerjisi santarallerinde yer alan rüzgargücünün yüksekliği ile türbinler dönmekte ve elektrik üretimi başarılı bir şekilde gerçekleşmektedir. E = A . v . t . ρ . ½ v2, sırası ile v rüzgâr hızı, ve ρ havanın yoğunluğudur. Bu formül iki ana kısımdan oluşur: A alanına doğru ilerleyen havanın hacmi (A . v . t) ve ilerleyen havanın birim hacim başına kinetik enerjisi (ρ . ½ v2). Toplam rüzgâr gücü ise: P = E / t = A . ρ . ½ v3 Rüzgâr gücü, rüzgâr hızının üçüncü kuvveti ile orantılıdır. Bir başka deyişle, rüzgâr hızındaki bir birimlik artış ile rüzgâr gücü kübik olarak artar.
Dış kaynaklara bağımlı olmamak için rüzgar ve güneş enerjisinin önemi oldukça fazladır. Çevreye hiçbir zararı olmayan rüzgar enerjilerinde yüksek verim elde edilebilmekte ve sürdürülebilir enerji kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir su değirmeninden elde edilen enerji kadar rüzgar türbinlerinden elde edilen enerji safdır, dış kaynaklara bağlı olmamızı etkilemez. Bir çok avantajı da beraberinde getirir.
Havada yer alan parçacıklar gaz şeklinde düşünülebilir ve rüzgar biçiminde bunların hareket etmesi ile beraber ortaya çıkan enerjiye kinetik enerji denilmektedir. Kurulan rüzgar türbinlerinde yer alan kinetik enerjinin yakalanması ile elektriğin meydana gelmesi mümkündür. Bu sistemlerde rotorların göbeğinde yer alan jeneratöre dek uzanan şaftlar dönmektedir. Bu şarfların dönmesi ile meydana gelen enerji elektriğe çevilrmekte ve rüzgardan elektriğin üretilmesi mümkün hale gelmektedir. Daha detaylı bir aktarım ile sizlere " rüzgaradan elektrik nasıl üretilmektedir " sorusunun yanıtını verelim..
Rüzgar türbinleri oluşan kinetik enerjileri öncelikle mekanik olan enerjilere çevirmekte ve buradan da elektrik enerjisine çevirmektedir. Rüzgar tribünleri genel olarak jeneratörden, dişli kutularından, kulelerden, elektronik ekipmanlardan ve dev pervanelerden oluşan muhteşem sistemlerdir. Sürdürülebilirlik ve ekolojik denge için oldukça önemli olan enerji sistemlerinde rüzgarın itme gücünden yararlanılır. Rüzgardan alınan bu güç ile pervanelerin aldığı enerjileri işlemekte ve bunları da elektriğe çevirmektedir. Rüzgardan alınan gücün elektriğe çevrilme işlemindeki ilişki elektrik ve manyetizma ilişkisine dayanır. Manyetik bir sistem içerisinde yer alan tellerin yada elektriğin iletilmesini sağlayan iletkenlerin hareketinin meydana gelmesi ile tel üzerinde elektrik akımı oluşur.
Rüzgar türbinlerinde yer alan dönen şaftların ucuna eklenen mıknatıslar özel iletken teller ile sarılan bobinler içerir. Bu alanda mıknatısların dönmesi ile oluşan akımlar elektrik gücünü meydana getirir.
Kısacası rüzgar enerjileri öncelikle elde edilen kinetik enerjinin, mekanik enerjiye çevrilmesini ve ardından da elektiriğe dönüşmesini sağlar. Tabi bu aşamalardan önce elektriğin kontrol edilmesi de önemlidir. Kontrol edilmiş olan elektrik mekanik enerjiye dönüşerek jeneratör aksanının çalışmasını sağlayacak ve aynı zamanda bu işlemler ile üretimin tamamlanması gerçekleşecektir.
Rüzgar türbinlerinde yer alan dev kanatların dönmesi ile dişlideki çarklarda dönecek ve jeneratör aktif olacaktır.Bu sistemlerde bulunan jeneratörlerin üretmiş oldukları elektriklerin transformatöre iletimi sağlanır ve akabinde elektrik de şebekeye buradan gönderilir.
En başta yenilenebilir bir dünya, daha yeşil ve daha yaşanabilir bir dünya için rüzgar enerjisi önemlidir. Rüzgar enerjisi hem işletmlere hemde bireysel kullanıcılara yüzlerce avantaj sağlar. Bunlardan bazıları ise;
* Rüzgar enerji sistemlerinde hammadde maliyetleri bulunmamaktadır.
* Kurulan rüzgar enerjisi santrallerinde Dünya´ya çevreye ve doğaya CO2 türevi zararlı olan sera gazı salınımları bulunmaz.
* Rüzgardan enerji üretiminde yaz kış, gece gündüz, kar ve dolu gibi hava koşullarından etkilenme durumu bulunmaz.
* Bu enerji sistem santrallerinde güneş enerji sistemlerine göre daha az yer kaplama durumu vardır. Örneğin 20.001 m2 alana sahip olan güneş enerjisi panellerinden meydana gelen 1 MW elektrikiğinin 1 tane rüzgar türbini ile üretebildiğini biliyor muydunuz? Rüzgar türbinleri sayesinde daha az tarım alanı işgali mümkündür.
Rüzgar türbinlerine göz attığımızda bunlar helikopterlerin rotor kanatları gibi çalışır, uçakların kanatları gibi çalışır. Yani kanatlardan gelen aerodinamik kuvveti elde edilerek bunların elektriğe dönüşmesi sağlanır. Ortalama bir büyüklükte lan rüzgar enerjisi üreten türbinin senelik olarak 601 kadar evin enerji ihtiyacını karşılayabilecek kadar elektrik üretebildiğini biliyor muydunuz?
Rüzgar enerjisi hesaplamasında yer alan formül ise "Üretilen Güç (Watt) = ½ x Hava Yoğunluğu (kg/m3) x Rüzgar Hızı (m/san)3 x Türbin Verimliliği x Süpürme Alanı" olarak karşımıza çıkar.
Daha yeşil bir dünya ve daha sürdürülebilir bir yaşam için rüzgar enerjisine evet diyin!