ISO 22000, gıda zincirindeki kuruluşların gıda güvenliği yönetim sistemi kurmaları için gerekli kuralları ve ilkeleri açıklayan uluslararası bir standarttır. İlk olarak 2005 yılında yayınlanan standardın güncel revizyonu ISO 22000:2018’dir. Kuruluşlar, gıda ürünlerinin ve/veya bileşenlerinin güvenli bir şekilde üretilmesi, işlenmesi, ambalajlanması, nakliye edilmesi, satılması ve kullanılması için ISO 22000 standardına uyum sağlamalıdır. Gıda güvenliği yönetim sistemini uygulayan ve standarda uygunluğunu doğrulayan kuruluşlar ISO 22000 Belgesi alabilmektedir.
Gıda zincirinin farklı aşamalarında yer alan işletmeler için farklı gereksinimler söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle, ISO 22000 belgelendirme sürecinin doğru, hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanabilmesi için gıda şirketlerinin danışmanlık hizmeti alması gerekmektedir. Aşan Danışmanlık, gıda tedarik zincirinin hangi aşamasında yer aldığı fark etmeksizin her şirkete ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi danışmanlık hizmeti vermektedir. Aşan Danışmanlık’tan ISO 22000 danışmanlık desteği alan firmalar, sertifikasyon süreçlerinde profesyonel bir ekiple çalışma şansı elde etmekte; eğitim, test, denetim, doğrulama vb gibi hizmetler alabilmektedir.
ISO 22000, ISO’nun diğer yönetim sistemlerinde olduğu gibi belirli ilkeler doğrultusunda hazırlanan bir standarttır. Gıda güvenliği yönetim sisteminin kurulması, devreye alınması, uygulanması, denetlenmesi ve iyileştirilmesi ile ilgili prensipleri ve kuralları açıklamaktadır. Standarda uyum sağlayan firmalar gıda güvenliği konusundaki temel yasa ve yönetmeliklere çok daha hızlı bir şekilde uyum sağlayabilmektedir. Müşterilerden gıda güvenliği konusunda gelen taleplerin karşılanması ve gıda zincirindeki diğer paydaşlara konuyla ilgili gerekliliklerin aktarılmasına yardımcı olmaktadır. Gıda şirketlerin gıda güvenliği ile ilgili kurumsal politikalar uygulamasını da kolaylaştırmaktadır. ISO 22000, söz konusu güvenlik gereksinimlerin nasıl doğrulanması gerektiğine ilişkin usul ve esasları da açıklamaktadır. Gıda güvenliği yönetim sistemini uygulayan şirketler, bu standarttan, bağımsız akredite belgelendirme kuruluşları aracılığıyla sistemin belgelendirilmesi ve bu doğrultuda bir uygunluk beyanının yapılması konusunda da faydalanabilmektedir.
Gıda güvenliği yönetim sistemi, büyüklüğü, kurumsal yapısı, faaliyet alanı ne olursa olsun gıda zincirinde yer alan her bir kuruluş tarafından uygulanabilmektedir. Bu bağlamda, bu kuruluşların tamamı ISO 22000 Belgesi alabilmektedir. Yem üretimi yapan işletmeler, hayvansal gıda üreticileri, çiftlikler, bitki hasatı yapan kuruluşlar, gıda üreticileri ve perakendecileri, catering hizmeti veren şirketler, temizlik ve sanitasyon hizmeyi sunan firmalar vs ISO 22000 Belgesi alarak gıda güvenliği yönetim sistemini doğrulayabilmektedir.
Gıda güvenliği riskleri bir gıdanın tedarik zincirik boyunca herhangi aşamasında ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, zincirdeki her bir faaliyetin tutarlı, şeffaf ve uluslararası ilkelere uygun şekilde kontrol edilmesi ve denetlenmesi gerekmektedir. Bu da tedarik zincirinin tamamını kapsayan ve tüm paydaşların katılımıyla mümkün olan ortak bir yaklaşımla gerçekleştirilebilir. Bu yaklaşım karşılıklı iletişimi, yönetim sistemi felsefesini, yeterlilik şartlarını ve tehlike analizi ve kritik kontrol noktası (HACCP) ilkelerini içermelidir. ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi tüm bunları kapsayan bir standarttır ve günümüzde her bir gıda şirketi tarafından uygulanabilecek şekilde hazırlanmıştır. Standart hakkında daha detaylı bilgi için Aşan Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.
Aşan Danışmanlık, kalite, enerji, iş sağlığı ve güvenliği, bilgi güvenliği ve daha birçok alanda yönetim sistemi danışmanlığı sağlamaktadır. Gıda sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların gıda güvenliği yönetim sistemini ISO 22000 doğrultusunda uygulaması için gerekli olan şartları sağlamasına yardımcı olmaktadır. Aşan Danışmanlık, ISO 22000 danışmanlık hizmeti kapsamında firmaların belgelendirme sürecinin tamamını planlamakta ve yönetmektedir. Bu süreçte ihtiyaç duyulan test, analiz, eğitim, dokümantasyon, sertifika başvurusu, belgelendirme kuruluşuyla iletişim, düzeltici ve önleyici aksiyonlar, denetime hazırlık ve daha birçok konuda şirketlere yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda, Aşan Danışmanlık’tan hizmet alan firmaların sertifikasyon süreçlerini hızlı ve kolay bir şekilde atlattıkları ve sertifikasyon maliyetlerini önemli ölçüde düşürdüğünü söyleyebiliriz. Gıda güvenliği yönetim sistemi danışmanlığı ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız hemen Aşan Danışmanlık ile iletişim kurabilirsiniz.
ISO 22000 Faydaları
ISO 22000 Belgesi’nin kuruluşlara sağladığı önemli avantajlardan bazıları şunlardır:
* Gıda güvenliği ilkelerine uyumluluğu uluslararası ilkeler ve kurallar doğrultusunda doğrulamak
* Müşteri ve diğer paydaşların güvenlik beklentilerine yanıt verebilmek
* Kurum içerisinde gıda güvenliği farkındalığını artırmak
* Piyasadaki rekabet avantajını artırmak
* Kurumsal itibarın geliştirilmesine katkı sunmak
* Gıda güvenliği ile ilgili yasal düzenlemelere daha hızlı adapte olmak
* Kamu ve özel sektör ihalelerinde ayrıcalık elde edebilmek
* Gıda sektörü içerisinde yeni pazarlara giriş imkanı elde etmek