Teklif Formu
0212 438 04 76
0545 341 43 49
info@asandanismanlik.com

ISO 12207 Yazılım Yaşam Döngüsü Süreçleri Danışmanlık Hizmeti

ISO 12207, yazılım endüstrisi tarafından referans alınan; iyi tanımlanmış bir terminoloji ile yazılım yaşam döngüsü süreçleri için ortak bir çerçeve oluşturur. Yazılım sistemleri, ürünleri ve hizmetlerinin edinimi, tedariki, geliştirilmesi, işletilmesi, bakımı veya elden çıkarılması sırasında geçerli olan süreçleri, faaliyetleri ve görevleri kapsamaktadır. Bu yaşam döngüsü süreçleri, nihai müşteri memnuniyetini sağlama hedefiyle paydaşların katılımıyla gerçekleştirilir.

ISO 12297, yazılım sistemlerinin, ürünlerin ve hizmetlerin ve herhangi bir sistemin yazılım bölümünün satın alınması, tedarik edilmesi, geliştirilmesi, çalıştırılması, bakımı ve elden çıkarılması (bir kuruluşta dahili veya harici olarak gerçekleştirilsin) için geçerlidir. Yazılım kavramı, yazılım destekli / gömülü donanımın yazılım bölümünü içerirmektedir. Yazılım ürünleri ve hizmetlerine kaynak sağlamak için gereken sistem tanımının bu yönleri standarda dahil edilmiştir. ISO 12207 aynı zamanda bir organizasyon veya proje içindeki yazılım yaşam döngüsü süreçlerini tanımlamak, kontrol etmek ve iyileştirmek için kullanılabilecek süreçleri de sunmaktadır.

Aşan Danışmanlık, ISO 12207 yazılım yaşam döngüsü süreçleri danışmanlık hizmeti vermektedir. ISO 12207 standardının gereksinimlerinin karşılanması, doğrulanması ve belge alınması süreçlerinde firmalara kaliteli, güvenilir ve profesyonel danışmanlık desteği sağlamaktadır. Standart hakkında daga detaylı bilgi almak ve ISO 12207 danışmanlık hizmeti tekliflerimizi öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ISO 12207 Standardı Kapsamı


ISO 12207 yazılım yaşam döngüsü süreçleri standardının amacı yazılım sistemlerinin yaşam döngüsündeki alıcılar, tedarikçiler ve diğer paydaşlar arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için tanımlanmış süreçler sağlamaktır. Standart, yazılım sistemleri, ürünleri ve hizmetleri satın alanlar, tedarikçiler, geliştiriciler, entegratörler, operatörler, bakımcılar, yöneticiler, kalite güvence yöneticileri ve kullanıcıları için hazırlanmıştır. Tek bir kuruluşun kendi kurduğu sistem içerisinde veya çok paydaşlı uygulamalarda kullanılabilmektedir. Taraflar aynı kuruluştan veya farklı kuruluşlardan olabilir ve standardın kullanılması durum gayri resmi bir anlaşmadan resmi bir sözleşmeye kadar değişebilmektedir.

 

ISO 12207 içerisinde yer alan süreçler; yöntemler, prosedürler, teknikler, araçlar ve eğitimli personel gibi iş ortamlarının oluşturulması için bir temel olarak kullanılabilmektedir.

iso 12207 danışmanı

Standardın maddelerini şöyle sıralayabiliriz:

     1 Kapsam
     2 Normatif referanslar
     3 Terimler, tanımlar ve kısaltılmış terimler
     4 Uygunluk
         4.1 Kullanım amacı
         4.2 Tam uygunluk
         4.3 Özelleştirilmiş uygunluk
     5 Anahtar kavramlar ve uygulama
         5.1 Giriş
         5.2 Yazılım sistemi kavramları
         5.3 Organizasyon ve proje kavramları
         5.4 Yaşam döngüsü kavramları
         5.5 Süreç kavramları
         5.6 Süreç grupları
         5.7 Proses uygulaması
         5.8 Proses referans modeli
     6 Yazılım yaşam döngüsü süreçleri
         6.1 Anlaşma süreçleri
         6.2 Organizasyonel proje etkinleştirme süreçleri
         6.3 Teknik Yönetim süreçleri
         6.4 Teknik süreçler
     Ek A: Uyarlama süreci
     Ek B: Proses bilgi öğelerinin örnekleri
     Ek C: Değerlendirme amaçları için süreç referans modeli
     Ek D: Süreç entegrasyonu ve süreç yapıları
     Ek E: Süreç görünümleri
     Ek F: Yazılım sistem mimarisi modellemesi
     Ek G: Yazılım yaşam döngüsü süreçlerinin bir sisteme uygulanması
     Ek H: Çevik Uygulaması
     Ek I: ISO/IEC/IEEE 12207:2008´den süreç eşleme
     Bibliyografya

ISO 12207 hakkında daha detaylı bilgi almak için Aşan Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.

ISO 12207 Nerelerde Kullanılır?


ISO 12207
, konsept, geliştirme, üretim, kullanım, destek ve kullanımdan kaldırma dahil olmak üzere yazılım sistemleri, ürünleri ve hizmetlerinin tam yaşam döngüsü ve - bir kuruluşta dahili veya harici olarak gerçekleştirilmesine bakılmaksızın - satın alma ve tedarik aşamalarında kullanılabilmektedir. Standardın yaşam döngüsü süreçleri, yazılım sistemlerine eşzamanlı ve yinelemeli olarak ve aşamalı olarak öğelerine uygulanabilir.

Amaçları, uygulama alanları, karmaşıklıkları, büyüklükleri, yenilikleri, uyarlanabilirlikleri, miktarları, yerleri, yaşam süreleri ve evrimi açısından çok çeşitli yazılım sistemleri vardır. ISO 12207, insan yapımı yazılım sistemlerinin yaşam döngüsünü oluşturan süreçleri açıklar. Bu nedenle, geniş ticari veya kamu dağıtımı için yazılım sistemleri ve özelleştirilmiş, uyarlanabilir yazılım sistemleri için kullanılabilir. Aynı zamanda eksiksiz bir bağımsız yazılım sistemi ve daha büyük, daha karmaşık ve eksiksiz sistemlere gömülü ve entegre edilmiş yazılım sistemleri için de ISO 12207’den faydalanmak mümkündür.

ISO 12207, süreç amacı ve faaliyet görevlerinin başarılı bir şekilde yürütülmesinden kaynaklanan ve sonuçları tarafından karakterize edilen bir süreç referans modeli sağlar. Standardın Ek B bölümü çeşitli süreçlerle ilişkilendirilebilecek yapıtların ve bilgi öğelerinin örneklerini listeler. Dolayısıyla standart, ISO/IEC 33002:2015´te belirtildiği gibi süreç değerlendirmesini desteklemek için bir referans model olarak kullanılabilir. Ek C bölümü, yazılım yaşam döngüsü süreçlerinin bir süreç referans modeli olarak kullanımına ilişkin bilgi sağlar. Ek D, süreç referans modelinde kullanılacak süreç yapılarını açıklar.
ISO 12207, belirli bir yazılım yaşam döngüsü modeli, geliştirme metodolojisi, yöntemi, modelleme yaklaşımı veya tekniği öngörmemektedir. Standardın kullanıcıları, proje için bir yaşam döngüsü modeli seçmekten ve standarttaki süreçleri, faaliyetleri ve görevleri bu modelle eşleştirmekten sorumludur. Taraflar ayrıca projeye uygun uygun metodolojileri, yöntemleri, modelleri ve teknikleri seçmek ve uygulamakla sorumludur.

ISO 12207 bir yönetim sistemi oluşturmamakta veya herhangi bir yönetim sistemi standardının kullanılmasını gerektirmemektedir. Ancak, ISO 9001 tarafından belirtilen kalite yönetim sistemi, ISO 20000-1 tarafından belirtilen hizmet yönetim sistemi ve ISO 27000 tarafından belirtilen bilgi güvenliği yönetim sistemi ile uyumlu olması amaçlanmıştır. Bu standartlar hakkında daha detaylı bilgi almak ve ISO 12207 ile ilişkisini öğrenmek için Aşan Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.

HEMEN FİYAT TEKLİFİ AL
Kapat
E-Bültene Kaydolun Ayrıcalıklı Olun !
✔️ Özel indirim kuponu fırsatı
✔️ Yalnızca e-postayla sunulan fırsatlar
✔️ Özel etkinliklere davet
✔️ Özel eğitimlere davet
✔️ Yeni kampanyalarla ilgili bildirim
✔️ Yeni hizmet ve ürünlerle ilgili bildirim

Ne Aramıştınız ?

Instagram
Whatsapp