Global Organic Textile Standards organik liflerden üretilen tekstil ürünleri için dünya çapında kabul görmüş bir işleme standardıdır. GOTS belgesi, tekstil ürünlerinin organik statüsünü hammadde hasadından etiketlenmeye kadar olan süreçte çevresel ve toplumsal sorumluluklarla üretilmiş olarak tanımlar. Bu standartlar, lisans ve etiketleme, sertifikasyon süreci ve halka açık veritabanı olmak üzere çeşitli unsurları içerir.
GOTS belgesi kriterleri nelerdir konusunda bunları bilmek önemlidir. GOTS, organik liflere olan talebin artmasıyla birlikte tekstil üretim zincirinin her aşamasında yüksek standartların oluşturulmasını hedefler. İşletmelerin, kabul edilen bir sertifikasyonla organik liflerden ürettikleri tekstil ürünlerini global pazarlara sunabilmelerini sağlamak amacıyla dünya çapında tanınabilir gereklilikleri belirlemek üzere geliştirilmiştir.
Bu süreçlerin tamamına hakim olan danışmanlar ile Aşan Danışmanlık bünyesinde sizlere ulaşmakta, sizlere en iyi hizmetleri sunmaktayız.
GOTS standardı aslında uluslararası uzmanlar ve firmalar tarafından oluşturulan, çevre ve sosyal sorumluluk konularında derin deneyime sahip bir uluslararası organizasyon olan Global Organic Textile Standardı Uluslararası Çalışma Grubu tarafından belirlenmiştir. Standartlar, organik tarım, çevre ve sosyal sorumluluk prensiplerini içererek tekstil endüstrisinin sürdürülebilir bir yöne evrilmesine katkıda bulunmayı amaçlar.
GOTS sertifikasına sahip kuruluşlar, lisans ve etiketleme süreçlerini tamamladıktan sonra, üretimde GOTS standartlarını kullanarak ürettikleri ürünler üzerinde GOTS logosunu kullanma hakkını elde ederler. Bu lisans, sertifikalı ürünlerin tanınabilirliğini artırır ve tüketicilere güvenilir bir sürdürülebilirlik teminatı sunar.
Bağımsız ve akredite edilmiş kuruluşlardan biri olan GOTS belgesi kriterleri nelerdir alanında uzman olan firmamız tarafından yapılan denetim ve sertifikasyon süreci, GOTS´un izleme sistemine dayanmaktadır. Üretim alanları, işletmeler ve ticaret yapan kuruluşlar, GOTS sertifikasını almak için belirlenen kriterlere uygunluklarını bağımsız bir şekilde kanıtlamak zorundadırlar.
GOTS´un bir yandan da halka açık veritabanı, kullanıcıların tedarik zincirinde GOTS sertifikası almış kuruluşları, üretim alanlarını ve sertifikalı ürünleri araştırmalarına olanak tanır. Bu veritabanı, şeffaf bir bilgi kaynağı olarak tüketicilere ve endüstri paydaşlarına hizmet verir.
GOTS aslında hem çevresel hem de sosyal sorumlulukla uyumlu bir tekstil endüstrisinin önünü açarak sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmayı amaçlar. Bu standartlar, tekstil ürünlerinin üretiminden tüketimine kadar olan süreçte şeffaf, etik ve çevre dostu bir yaklaşımı teşvik eder.
Öncü danışmanlarımız bu sektörlere hakimdir, bir çok firmanın GOTS Belgelendirme desteğini sunmuş olan firmamıza hemen ulaşabilir, destek alabilirsiniz.
GOTS belgesi, çevre yönetimi ve sosyal sorumluluk kriterlerine odaklanarak tekstil endüstrisinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacını taşır. Bu kapsamda, işleme halkasının her aşamasında organik ve non-organik elyaf ürünlerinin kesin bir şekilde ayrılması gerekmektedir. Ayrıca, kullanılan kimyasal maddelerin değerlendirilmesi, ağır metallerin ve diğer yandan da klor bazlı ağartıcıların yasaklanması gibi çevresel standartlar da bulunmaktadır.
GOTS, azo boyalarının kullanımını kesinlikle yasaklar. Bu boyaların içerdiği kanserojen bileşenler nedeniyle sağlık riski oluşturduğu için, organik tekstil ürünlerinde kullanılmamaları gerekmektedir. Bu yaklaşım, tüketicilere güvenilir ve sağlıklı tekstil ürünleri sunma amacını taşır.
Sosyal sorumluluk kriterleri ise GOTS´un öncelikli hedeflerinden biridir. Çocuk işçi çalıştırılmaması, iş seçiminde özgürlük, güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları gibi unsurlar, GOTS sertifikasına sahip tekstil ürünlerinde aranan önemli sosyal standartlardır. GOTS, dinamik bir endüstriye ayak uydurmak amacıyla standartlarını sürekli günceller. İlk versiyonu 2005 yılında yayımlanan GOTS, 2014 yılında 4.0 versiyonunu tanıttı. Ardından, 2017´de güncellenen ve hala geçerliliğini koruyan 5.0 versiyonunu sunarak endüstriye liderlik etmeye devam etti.
Daha fazla bilgi ve detay için Aşan Danışmanlık olarak sizlerin hizmetindeyiz.