GMP (İYİ ÜRETİM UYGULAMALARI)
GMP İngilizce karşılığı; good manufacturing practices olarak belirtilmiştir. Türkçe karşılığı ise iyi üretim uygulamaları olarak verilmiştir. Konu başlığı;
gibi ürünlerin sağlıklı ve güvenilir ortamlarda üretilmesi ile ilgilidir.
Tüzüğün uygulamaya konması 2010 yılına tekabül etmektedir. Kozmetik tüzüğü olarak kabul edilmiştir. 2013 yılının Temmuz ayından itibaren tüzüğün dahilinde bulunan tüm kişi ya da kurumlara, birliğe üye bütün ülkelere, birliğe üye olacak aday ülkelere, kozmetikte iyi ürün uygulamaları sistemi zorunlu hale getirilmiştir.
Bu uygulama gıda ürünlerinin üretimi ve dağıtımında temel yaklaşımlardan olup ürünlerde kalite sağlamak için hammadde, işleme, ürün geliştirme, üretim, paketleme, depolama, dağıtım aşamalarında kesintisiz uygulanması gereken bir teknikler dizisidir.
İmalat için bir kalite yaklaşımıdır ve gıda sanayi çalışanlarının profesyonel çalışmasını temin ederek güvenilir ve etkili ürün üretimini sağlar.
GMP’nin genel şartlarının yerine getirilmesi, sistematik ağın aşağıda ki unsurlara göre dizaynı ile mümkündür.
İlaç, tıbbi cihaz ve gıda gibi ürünler için gerekli olan GMP, diğer adı ile iyi üretim uygulalamaları; bireylerin, şirketlerin ve hanelerin yüksek kalitede ürünler üretmesine olanak sağlamaktadır. Bu belge, gerekli kalite ve konforun sağlanması için oluşturulan koşullar dikkate alınarak en iyi sonuçların elde edilmesi için önemlidir. İç ve dış kaynaklardan gelen kirlenmeyi ve ürün hasarını önlemeye yönelik koruyucu süreçleri içerir.
Aşan Danışmanlık ise bu kategoride en iyi hizmeti alabileceğiniz uzman danışmanları bünyesinde barındırmaktadır.
GMP (İyi Üretim Uygulamaları), gıdanın üretim ve pazarlama aşamalarında sorunsuz işlenmesi ve insanlara kaliteli ve sağlıklı ulaştırılması için koşullar yaratır. Kaliteli ürünleri tedarik etmek, üretmek, paketlemek ve pazarlamak için bu belgenin özel gerekliliklerine uymak faydalı olacaktır. Üretimde gereken kalite yaklaşımı budur. Çalışanların gıda ile güvenilir ve kaliteli çalışmasını sağlayan bir belgedir. İnsan sağlığını en iyi şekilde korumak ve zarar vermemek hususunda insanları yönlendirerek doğru sonuçlar vermektedir. Bu durumda kişilerin hem marka ve ürünler açısından hem de kişilerin sağlığı açısından belge sahibi olmasında fayda vardır. Firmamızın verdiği hizmet, bu belgenin kişilere ulaştırılmasını da içermektedir. Bu nedenle belge almak isteyen herkesin firmamızla iletişime geçerek başvuruda bulunması yeterlidir. Uzman eğitmenlerimizden iyi üretim uygulamaları sertifikası alabilirsiniz. Bu konu hakkında firmamızdan gerekli tüm bilgileri edinebilirsiniz.
İnsan sağlığını doğrudan etkileyen birtakım ürünlerin korunması ve en iyi biçimde insanlara ulaştırılması oldukça önem teşkil etmektedir. Çünkü firmaların ya da işletmelerin herhangi bir sorun yaşamayacakları şekilde ürün yapmaları ve bu ürünleri o şekilde insanlara ulaştırmaları gereklidir. Aynı zamanda üretim için belirli adımların ve prosedürlerin yapılması çok önemli olduğundan kişilerin belgeye göre bu şekilde davranması gerekmektedir. GMP´nin genel gerekliliklerini karşılamak, bir sistem ağının aşağıdaki unsurlara göre planlanmasıyla mümkündür.
? Kalite yönetimi
? Bina, teçhizat, demirbaş ve malzemeler
? Organizasyon ve personel
? Dokümantasyon
? Kalite kontrol ve yeterlilik testleri
? Ham ürünlerin girişi, ürünün işlenmesi, depolanması ve dağıtımı
? Şikayet ve iptaller
? Tüm işlemlerin onaylanması ve yetkilendirilmesi
? Kusurların araştırılması, üretilmiş olan ürünlerin kullanım sonrasındaki süreçte klinik takibi
? İç ve dış denetim
? Numunelerin saklanması, sorunlu, iade edilen ürünlerin imhası.
Bu belgenin en büyük avantajı canlıların sağlığını ön planda tutması ve korumasıdır. Yani bu belge, uygulamaların aksamaması, dolayısıyla ürünlerin üretim aşamasından dağıtımına kadar herhangi bir sorun yaşanmaması durumunda verilmektedir. Dolayısıyla kişiler pek çok fayda elde edebilecekleri bu belgeyi firmamızdan talep ederek kullanabilirler. Hem bilgilendirir hem de belgelendiren bir firma olarak size yalnızca bir telefon kadar yakınız.
GMP Faydaları
GMP ile gelecek olan faydaların bir kısmı aşağıda listeleli bir şekilde verilmiştir.
GMP (Good Manufacturing Practices) Yani Türkçe anlamı ile İyi Üretim Uygulamaları; ürünün iç ve dış kaynaklardan kirlenme olasılığını önlemek veya azaltmak amacıyla, kuruluşla ilgili iç ve dış şartlara ilişkin koruyucu önlemleri içeren bir standarttır. Bu uygulama gıda ürünlerinin üretimi ve bu ürünlerin dağıtımında temel yaklaşımlardan olup, ürünlerde kalite sağlamak için;
aşamalarında kesintisiz uygulanması gereken bir teknikler dizisidir.
TSE, İyi Üretim Uygulamaları (GMP) Belgelendirmesi faaliyetlerine 10 Aralık 2012 Pazartesi günü başlamıştır.
İyi Üretim Uygulamaları-GMP, gıda, ilaç, kozmetik, medikal cihaz gibi insan sağlığını doğrudan etkileyen ürünlerin güvenilir koşullarda ve sistemlerde üretilmesi için hazırlanmış, ürünün hazırlanmasından dağıtımına her aşamasında kontaminasyon olasılığını önlemek ve bununla birlikte güvenilirliği artırmak amacıyla hazırlanmış koruyucu önlemler dizisidir.
Avrupa Birliği´nin 2010 yılında kabul ettiği Kozmetik Tüzüğü uyarınca, 2013 yılının Temmuz ayından itibaren tüm üye ve aday ülkelerde kozmetik üretim yerleri için geçerlidir. Kozmetikte iyi üretim uygulamalarına uyum zorunluluğu getirilecek olup, ülkemizde de 2013 yılında başlayacak uygulama çerçevesinde hem ülkemizde satışa sunulacak ürünler hem de ihracat için GMP Belgesi aranacaktır.
Türk Standartları Enstitüsü olarak, Türkiye´de ve uluslararası alanda kozmetik sektöründe hizmet veren firmaların iyi üretim uygulamalarını; TS EN ISO 22716 / Mayıs 2008 "Kozmetik – İyi Üretim Uygulamaları Kapsamında Kılavuz" standardı uyarınca belgelendirmeye başlamıştır.
Bu çerçevede İyi Üretim Uygulamaları (GMP) Belgelendirmesine ilişkin müracaat formu ve diğer dokümanlara ilgili kaynaklardan ulaşılabileceğini belirtmek gerekir.
Üretim adına bir kalite yaklaşımı olmasının yanı sıra gıda sanayi personellerinin profesyonel işleyişini sağlayarak güven duyulan ve etkili ürün temin edilmesini sağlar. Bir kuruluşun bütün yanları ile yani, sahip olması gereken esas nitelikleri ile her üretim aşaması adına çeşitli kriterler değerlendirmektedir. Üretim alanı, işletmenin çevresi, kullanılan aleti malzeme ve üretim aşaması, işletme personeli ve ham maddenin kalite ve güvenilir olduğunu tanımlar ve kontrol eder. Gıda, ilaç, kozmetik sektörünü kapsamına alan GMP, deterjan ve temizlik ürünlerinin kozmetik kategorisinden kabul eden Kozmetik kanununun kabul edilmesi ile bu sektörü de kapsamına almaktadır.
GMP (iyi üretim uygulamaları) hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Aşan Danışmanlık ile iletişime geçilmelidir. Aşan Belgelendirme Kuruşu olarak bütün süreçlerde sizlere hizmet sağlamaktayız. Detaylı bilgiye sahip olmak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Sertifikasyon süreci birçok süreçten oluşur. Denetim zamanının analizi ve revizyon zamanının tahmini yeni başvuru sırasına göre yapılır. Onayın ardından denetçilerimiz şirketiniz için belge kontrolü yapacaktır. Gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar, denetçimiz tarafından yapılan denetimi başarıyla geçtikten sonra belgelendirilmektedir. Sertifika verildikten sonra sertifikasyon aşaması, firmanın gıda ürünlerine yönelik GMP standardının gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını öğrenmek amacıyla yaptığımız yıllık denetimi kapsamaktadır. GMP sertifikasyonu hakkında daha fazla bilgi için firmamız uzmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.
Kişilerin, daha iyi üretim yapabilmesi ve ürünlerin insanlara doğru şekilde ulaştırılabilmesi için bu belgeyi alması gerekmektedir. Belgeyi alabilmek için firmamızı arayarak talep oluşturmanız ve bu talebi yaptıktan sonra gerekli tüm adımları takip etmeniz gerekmektedir. Firmamız uzman ve profesyonel ekibimizle GMP sertifikasını en kısa sürede almanıza yardımcı olacaktır. Türkiye´nin lider sertifikasyon şirketi ile çalışmak isterseniz, soru ve teklifleriniz için web sitemizdeki numaralardan, e-posta adresimizden ve canlı destekten bize ulaşabilirsiniz.
Kısa süre içerisinde bilgi sahibi olduğunuz bu içeriğin sonucunda hızlı bir şekilde de belgelendirme hizmeti almak ister misiniz? Aşan Danışmanlık firmasına hemen INSTAGRAM hesabı veya diğer irtibat kanallarından ulaşabilirsiniz.