Yanıcı maddelerin ve bunların bulundukları ortamların güvenliğini sağlamak amacıyla verilen ATEX belgesi, alınması zorunlu olan belgeler arasında bulunmaktadır. Firmamız uzun süredir bu belge ile ilgili yangın sektörü işletmelerine danışmanlık hizmeti vermektedir. Yangın sektörüne hakim, alanında uzman danışmanlarımızla bu konudaki talepleri özenle karşılamaktayız. Hem insan sağlığını hem de iş yeri güvenliğini yangına karşı korumak amacıyla talep edeceğiniz bu sertifikaya sahip olduğunuzda firmanızın değerini artıracaksınız. Firmamıza gelerek yapacağınız başvurunun ardından süreci hızlıca başlatarak en kısa zamanda tamamlanması için gereken desteği sağlamaktayız. Bunun için yapılması gereken ilk ve en önemli şey başvuru yapmak için firmamıza gelmek olacaktır.
Sektörün en iyi danışmanları ile hizmetlerini veren Aşan Danışmanlık firmasına sitede yer alan numaradan ulaşmanız mümkündür.
Yanma ya da patlama riski bulunan durumlar ve ürünler için bu belgenin alınması gerekir. Ürünler için ATEX ürün belgelendirme uygulanırken patlamadan korunma dokümanı olarak da ATEX dokümanı söz konusu olmaktadır. İlk olarak ATEX dokümanından bahsederek ne olduğunu aktarmaya çalışalım. Bu doküman bir iş yerinde olası patlama riskinin ortadan kaldırılması için yapılması gerekenleri ve patlama anında çalışanların uyması gereken aksiyonları içermektedir. Burada her bir önlem ve adımlar ayrı ayrı tanımlanarak düzenlenmiştir. Ürün belgesinde ise standartlara uygun şekilde testlerin yapıldığı, dokümanlarının incelendiği ve gerekli denetimlerin yapıldığı durumlar söz konusu olmaktadır. Tüm bu hususların en iyi şekilde yerine getirilebilmesi ve sonunda da belgelendirilmesi için bizi aramanız yeterli olacaktır. Uzmanlarımız hızlı bir şekilde işe koyularak süreç boyunca sizlere yardımcı olacaktır.
Patlayıcı ortamlarda kullanılan ekipmanların güvenli olduğunu doğrulayan belgelere ATEX Belgesi adı verilmektedir. Konuyla ilgili yayınlanan ve ülkemizde de uyumlaştırılarak kabul edilen Avrupa Birliği yönetmeliği doğrultusunda üreticilerin bu ürünleri satmadan önce ATEX Belgesi alması gerekmektedir. Bu belge, ürünün belirli güvenlik testlerinden geçtiğini ve patlamaya karşı bir koruma sınıfının olduğunu ifade etmektedir. Özellikle yanıcı ve patlayıcı akışkanların proses girdisi veya çıktısı olarak kullanıldığı sektörlerde bu belge kritik önem arz etmektedir. Bu bağlamda kimya, yakıt, gaz, tarım, madencilik vb gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmaların ATEX Belgesi alması ve ürünlerini bu şekilde piyasaya arz etmesi beklenmektedir. Bu belge ürünlerin risk grubuna göre doğrudan üretici beyanı ile veya bir onaylanmış kuruluşun gözetiminde alınabilmektedir. Fakat onaylanmış kuruluşların ATEX sertifikalandırma süreçlerinin genelinde yer aldığını söyleyebiliriz.
ATEX ifadesi Fransızcada “patlayıcı ortamlar” anlamına gelen “ATmosphères EXplosibles” kelimelerinin kısaltılmış halidir. Bu konuda yayınlanan ve ATEX yönetmeliği olarak da bilinen 2014/34/EU sayılı AB direktifi, kapsama dahil olan ürünlerin güvenli bir şekilde piyasaya arz edilmesine ilişkin kural ve esasları açıklamaktadır. Ayrıca, patlayıcı ortamlarda kullanılmak üzere tasarlanan aletlerin ve teçhizatların karşılaması gereken temel sağlık ve güvenlik kriterlerini ortaya koymaktadır. Bu yönetmelik ülkemizde 2016 yılında çıkarılan Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat Ve Koruyucu Sistemler İle İlgili Yönetmelik (2014/34/AB) ile kabul edilmiştir. Yönetmelik ATEX Belgesi’nin düzenlenebilmesi ve ürünlerin doğru bir şekilde etiketlenerek piyasaya arz edilmesi için üreticilerin, onaylanmış kuruluşların ve diğer ilgili tarafların neler yapması gerektiğini açıklamaktadır.
Normal şartlarda Avrupa Birliği’nin Yeni Yaklaşım Direktiflerine uygunluğunu göstermek amacıyla ürünler üzerinde “CE” işareti kullanılmaktadır. Ürünlerin ATEX yönetmeliğine uygunluğunu ise “Ex” işareti göstermektedir. “Ex” işareti, ürünün 2014/34/EU direktifinde yer alan gereklilikleri karşıladığını; ürünün onaylanmış kuruluş gözetiminde çeşitli test ve analizlerden geçerek güvenli bir şekilde pazara sürüldüğünü ifade etmektedir.
“Exproof” kelimesi “patlamaya neden olmayan, patlamaya karşı korunan” anlamına gelen “explosion proof” kelimelerinin kısaltılmış şeklidir. Exproof ekipmanlar genellikle patlayıcı ortamların atmosferine ve olası ateşleme kaynaklarına karşı korunaklıdır. Bu bağlamda, elektrik kıvılcımları, elektrostatik boşalma, yüksek yüzey sıcaklıkları, mekanik darbe ve sürtünme kıvılcımları gibi ateşleme kaynakları bu ekipmanlar üzerinden bir patlamaya ya da yangına sebebiyet verememektedir. Günümüzde özellikle kimya, petrol, yağ, maden, doğal gaz vb gibi patlama ve yangın risklerinin çok yüksek olduğu alanlarda exproof cihazlar kullanılmaktadır. Bir ürünün exproof olup olmadığı ise uluslararası standartlara göre yapılan testlerle belirlenmektedir. Bunlardan en önemlisi IEC/EN 60079 serisi standartlardır. IEC/EN 60079, alev geçirmezlik, basınçlandırma, yakıta daldırma, kıvılcım (ark) önleme, kapsülleme, iç güvenlik vb gibi başlıklar altında listelenen exproof ürün gereksinimler içermektedir.
ATEX Belgesi almak isteyen kuruluşların temel olarak ürünlerinin ve piyasaya arz süreçlerinin 2014/34/EU sayılı yönetmeliğe uygun olduğunu doğrulaması gerekmektedir. Yönetmeliğe göre belgelendirme yapılabilmesi için farklı uygunluk değerlendirme prosedürleri bulunmaktadır. Modül A dışındaki diğer tüm prosedürlerde onaylanmış kuruluşların sürece katılımı gerekmektedir. Onaylanmış kuruluşlar, firmaların ATEX Belgesi için yaptıkları çalışmaları, hazırladıkları dokümanları ve gerekli gördüğü durumlarda tasarım ve süreçlerini incelemektedir. Tüm gerekliliklerin karşılandığı doğrulandıktan sonra firmalara belge verilmektedir. Bu belge, ürünlerin “Ex” işareti ile piyasaya sunulmasını sağlamaktadır.
ATEX Sertifikası için en önemli çalışmalardan biri teknik dosyadır. Belge başvurusunda bulunan firmalar, ürünlerinin exproof nitelikte olduğunu ve tüm tasarım ve üretim süreçlerinin yönetmeliğe uygun olduğunu gösteren dokümanları teknik dosyaya koyması gerekmektedir. Bu dosya belgelendirme sürecindeki tüm faaliyetlerin dokümante edilmesini sağlamaktadır. Teknik dosya hazırlama ve belgelendirme adımlarına ilişkin diğer detaylar için Aşan Danışmanlık’tan destek alabilirisiniz. Aşan Danışmanlık ATEX belgelendirme sürecinin her bir adımını profesyonel bir şekilde planlamakta ve firmaların hızlı ve kolay bir şekilde belge sahibi olmasını sağlamaktadır.
ATEX Sertifikasının en önemli avantajı ürünlerin AB pazarında serbestçe dolaşmasını sağlamaktır. Ayrıca, iç piyasaya ürün arz etmek isteyen firmalarında 2014/34/AB sayılı yönetmeliğin gerekliliklerini karşılaması ve belge sahibi olması gerekmektedir. ATEX sertifikası birçok sektör için yasal bir zorunluluktur. Bu nedenle, firmalar belge sayesinde bu zorunluluğu karşılayabilmektedir. Fakat ATEX sertifikasının sadece yasal bir zorunluluk görülmemesi gerekir. Zira, bu ürünler patlama ve yangın riskinin oldukça yüksek olduğu uygulamalarda kullanıldığından belgelendirme prosedürleri ile ürüne ait riskler de kontrol altına alınabilmektedir. Böylelikle olası tehlikelerde can ve mal kayıplarının önüne geçilebilmektedir.
ATEX kapsamında patlayıcı ürünlerin yanı sıra kolay yanan ve parlayıcı özelliklere sahip ürünler de yer almaktadır. Bu ürünlerin kullanılabilmesi için ilgili denetimler sonucunda üretilmesi gerekmektedir. Uluslararası geçerliliği bulunan bu belgeye sahip ürünler müşteriler tarafından rağbet görerek daha fazla Pazar payına sahip olmaktadır.
Tecrübe sahibi danışmanlarımızdan hemen bilgi ve destek alabilirsiniz. Aşan Danışmanlık iletişim numaraları web sitesinde yer alır.
Uluslararası geçerliliği olan belgelerin alınması için sıkça başvurulan firmamızdan yangın söndürme sistemleri ve buralarda kullanılan ürünlere yönelik verilen ATEX sertifikası için de sıkça başvuru gelmektedir. Bu konuda uzman danışmanlarımız ilgili süreci hızlıca tamamlayarak sertifikanızı almanız için gereken desteği sağlayacaktır. Herhangi bir sorun yaşamadan süreci en iyi şekilde tamamlamak için tarafımızdan alacağınız danışmanlık hizmetinin önemi büyüktür. Profesyonel olarak vereceğimiz danışmanlık hizmeti ile amacınıza en kısa sürede ulaşmanız kolay olacaktır.
Patlama risklerini azaltmak ve olası patlama durumunda neler yapılacağı gibi hususları barındıran ATEX sertifikasını kimler almalı diye merak ediyorsanız genel olarak aşağıdaki gibi bir liste yapabiliriz:
• LPG, petrol ürünleri üretim, dolum ve dağıtım tesisleri,
• Kimyasal madde üretim ve depolama yerleri,
• Boya, tiner vb üretim ve depolama yerleri,
• Doğalgaz bulunan tesisler,
• Elektrikli cihaz ve ekipmanları üretim yerleri,
• Boya, cila vb işlerin yapıldığı iş yerleri,
• Ham deri üretim tesisleri,
• Akü üretilen iş yerleri,
• Kağıt fabrikaları,
• Şeker, un, nişasta, zeytinyağı, yağ, margarin, yem ve tahıl fabrikaları,
• Parlayıcı kimyasal depolama alanları,
• Yanıcı ve uçucu madde depolama alanları,
• Gaz veya yanıcı madde tankları
Bahsi geçen bu yerler ve tesislerde ATEX belgesi alınması gerekir. Siz de bu tür işletmelerden birisinin sahibi iseniz firmamıza gelerek ihtiyacınız olan belgeyi en kısa zamanda almaya hak kazanabilirsiniz. İlgili süreci en iyi şekilde yöneterek sizlere yardımcı olmaktayız.
Uygun teklifleri alabilmek adına Aşan Danışmanlık firmasına sitesinde bulunan canlı destek hattı veya kurumsal INSTAGRAM hesabından ulaşabilirsiniz.