FSMA (GIDA GÜVENLİĞİ MODERNİZASYONU YASASI)
FSMA kısaca “Food Safety Modernization Act” İngilizce kelimelerinin baş harflerinin kısaltması ile meydana gelen bir kavramdır. Gıda Güvenliği Modernizasyonu Yasası anlamına gelmekle birlikte uluslararası literatürde kısaca FSMA olarak adlandırılmakta ve kabul görmektedir. Bu yasa Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yürürlüğe girmiştir ve hala da ABD’de yürürlük ve düzenleme altındadır. FDA yani ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından bu yasa denetlenmekte ve düzenlenmektedir. Bu yasa daha çok günümüzde ortaya çıkan GDO gibi kavramlardan sonra gıdadan bulaşan hastalıkların engellenmesi ve araştırılması için ortaya çıkmıştır diyebiliriz. Bu yasa ABD’ye ürün ihracatında bulunmak isteyen tüm üreticileri kapsamaktadır. FSMA ile alakalı olarak bir de FSPCA yani The Food Safety Preventive Controls Alliance kısaltması vardır. Tam Türkçesi ile bakacak olursak Gıda Güvenliği Önleyici Kontroller İttifakı olarak çeviride bulunmamız mümkündür. FSPCA’nın misyonu ise FSMA kanadında yapılacak olan tüm akademik ve bilimsel çalışmaların hukümet kanadında araştırılarak piyasaya uygulanması ve yasaların düzenlenmesi olarak özetleyebiliriz. Bir ittifaka dayalı olan bu sistemde hem akademik çevreler hem de hukümet kanalı piyasa üreticileri ile birlikte çalışma yürütmekte ve işlem yapmaktadırlar.
FSMA GIDA GÜVENLİĞİ YASASININ KAPSAMI NELERDİR?
Aşan Danışmanlık olarak pek çok sektöre hizmet vermeye devam ettiğimiz gibi FSMA Belgelendirilmesi ve eğitimleri konusunda ad hizmet vermeye devam ediyoruz. Hizmetlerimizden faydalanmak için bizim ile iletişime geçip daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
FSMA Gıda Güvenliği Yasası tam olarak 4 Ocak 2011 tarihinde ABD’de dönemin devlet başkanı Obama tarafından bizzat imzalanan bir yasa olma özelliğini taşımaktadır. Gıda tedariği süreci boyunca gıda güvenliğini üst düzeyde tutma ve gıda güvenliğini korumaya çalışan bu yasa oldukça etkili ve kapsamlı bir şekilde tasarlanmıştır diyebiliriz. Gıdanın üretim sürecinin en başından örneğin bir çiftlikten tüketicinin sofrasına ulaşıncaya kadar geçen süreçte ilgili ürün çeşitli test ve analiz gibi işlemlere tabi tutulmaktadır. FSMA Guda Güvenliği Yasasının, ABD’deki beslenme alışkanlığını neredeyse tümden etkilediğini söylersek hiç de abartmış olmayız. Çünkü yenileşen gıdada kontrol ve sağlık denetimleri hali hazırda ihtiyaç duyulan ve atılması gereken bir adımdı diyebiliriz.
FSMA yasası ABD’deki gıda ve besin alanındaki en köktenci ve en etkili gıda koruma yasasıdır diyebiliriz. Oldukça da yenilikçidir. FSMA ile birlikte çalışan Amerika İlaç Denetim Kurumu FDA’da ürünün yetiştirilmesinden paketlenmesine, ürünlerde uygulanacak işlemlere kadar pek çok alanda pek çok yenilik ve öneri sunmuştur diyebiliriz. Bu konuda çeşitli kriterler belirlenmiş durumdadır.
FSMA Gıda Güvenliği ve Modernizasyon Yasası Nasıl İşliyor?
FSMA yasası ile birlikte çeşitli kurallar öne sürülmüş ve hali hazırda uygulanmış bulunuyor. Bunları sayacak olursak;
-Gıdalar için önleyici kontrollerin yapılması: Hem yerli hem de yabancı tesisleri ilgilendiren bu kuralda, gıdalar için hem tehlike analizi hem de risk faktörü hesaplaması zorunlu kılınmıştır. Bunun için önleyici kontrollerde bulunma zorunluluğu vardır. Bu kural; yazılı bir gıda güvenliği kontrol planı, doğrulama, tehlike analizleri gibi önleyici tedbirleri kapsamaktadır.
- Gıda güvenliği standartları yapılandırılması: Bu standarlar ile berebar üretilecek ve sofraya ulaştırılacak olan meyve ve sebzelerin güvenli kontrol standartlarına göre yetiştirilmesi, hasat edilmesi, işlenmesi, paket edilmesi ve piyasaya sunulması süreçleri kapsanmaktadır.
- Yabancı tedarikçiler için doğrulama: FSVP kısaltması Türkçesi ile Yabancı Tedarikçilerin Doğrulanması Programı anlamına gelen bu sözcük ile ABD’ye gıda ihracatında bulunacak olan kişi ve kurumların çeşitli risk faktörü hesaplamalarını yapmış olmaları ve FSMA’ya uygun olarak üretim yapmış olmaları gerekmektedir. Bu kanun maddesi de tüketiciyi korumayı ve gıda sektöründeki sağlıklı tüketim alışkanlığını artırmak için oluşturulmuş bir maddedir.
-Üçüncü Parti Denetçiler: Bu kural üçüncü parti denetçilerin akretidasyonu için oluşturulmuş bir kuraldır. Bu kural ile birlikte gıda ve gıda güvenliği alanlarında denetimin yapılması ve yabancı tesislerde üretilen hayvansal gıdalar için sertifika sürecinin denetlenmesi anlamına gelmektedir. Bu kural ile birlikte sertifika programına katılan kurumlar için gerekli akreditasyon sağlanması planlanmaktadır.
-Gıda ve hayvansal yemlerin hijyen ile taşınması kuralı: İnsan gıdaları ve hayvan yemlerinin hijyenik olarak taşınma sürecinde görevli bulunan kurum, kuruluş ve sevkiyatçının güvenliğini sağlamak için tasarlanmış olan bu maddeye göre bir ürünü sağlıklı üretmek kadar o ürünü sağlıklı olarak taşımakta önemlidir. Böylelikle ürün daha sağlıklı ve modern şartlarda taşınarak tüketiciye ulaştırılacaktır.
“AŞAN Belgelendirme olarak Kalite Belgelendirme hizmetleri ile Pazar payınızı arttırmayı hedeflemekteyiz. Detaylı bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.”