Teklif Formu
0212 438 04 76
0545 341 43 49
info@asandanismanlik.com

Yapılar ve İnşaatlar İçin Atık Azaltma

Ülkemizde artan nüfus ve yenilenen yapılaşma sebepleriyle alakalı çevresel problemlerinde birlikte geldiğini görmekteyiz. Yapıların meydana getirilmesi için üretilme işlemleri, kullanım aşamaları, sökme ve yıkma süreçleri ile alakalı bir çok yapısal atık meydana çıkmaktadır. Denetim olmadığı takdirde bu atıkların gelişigüzel çevreye bırakılması demek toprak kirliliğine, su kirliliğine ve hava kirliliğine neden olmaktadır.

Yapılaşma faaliyetleri ile alakalı meydana çıkan tüm atıklara "yapısal atık" deriz. Farklı farklı çevresel etkilere, sorunlara neden olabilen bu atıklar sebebiyle malesef Dünya´mızın doğal kaynaklarını da tüketiyoruz. Doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılabilmesi için geri dönüşüm oldukça önemlidir. İnşaatların ve yapıların atıklarının geri dönüşüme kazandırılması gerekir. Sürdürülebilir bir çevre için ve aynı zamanda etkili bir doğal kaynak kullanımı için bunlara dikkat etmeniz gerekir. Biz AŞAN DANIŞMANLIK olarak sürdürülebilirlik faaliyetlerimiz ile Türkiye´nin hemen her ilinde yer alan geniş müşteri portföyümüz ile sizleri ve firmanızı sürdürülebilirlik kavramına adapte ediyoruz.

İnşaat sektöründe faaliyetlerini sürdüren müşterilerimizi yasal düzenleme ve uygulamalar hakkında bilgilendiriyor ve geri dönüşüme ayak uydurulmasını sağlıyoruz. İnşaat sektörünün bir hayli gelişmiş olduğu Türkiye´de malesef yasal düzenlemelere istenilen düzeyde uyulmamaktadır. Geri dönüşüm faaliyetlerinin ülkemizde daha yaygın olması ve yapısal olan atık grubundaki malzemelerin çevre için daha doğru yönetilmesi ve atık sorununun önüne geçilmesi için hizmetlerimizi sürdürmekteyiz.

Yapılar ve İnşaatlar İçin Atık Azaltma


Sadece yeni yapılan binalar için bu atıklar meydana gelmemektedir. Yeni yapılan binaların yanı sıra eski olan binaların yenilenmesi, tadilat görmesi dahilinde de bir çok atık ortaya çıkıyor ve bu atıkların kontrol altına alınması gerekiyor. Bir bina veya yapı ömrünü tamamladığında ya tadilata girer ya da yenisinin yapılması için binanın yıkılması işlemleri başlar. Küresel anlamda bilinen ve en çok atığın çıktığı (yapısal atık) sektörler arasında yer alan inşaat sektöründeki atıkların en doğru biçimde yönetilmesi önemlidir. Nitekim doğru bir şekilde yönetilmeyen atık politikası nedeni ile ekosistem büyük zararlar görmektedir.

İnşaat ve yapılar için atık azaltma sistemlerinin ana konusu sürdürülebilirliğe dayanmaktadır. Sadece ülkemiz için değil tüm Dünya için bir sorun olan ve ekolojik dengenin ana kaynağı olan sürdürülebilirlik doğal kaynakların tüketilmesi ile alakalıdır. Türkiye´de yapısal atık kontrolü ile alakalı yasal düzenlemeler ilk olarak 1983 senesinde 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında ortaya çıkmış ve 2004 senesinde karşımıza çıkan Harfiyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının kontrolü yönetmeliği ile devam etmiştir. Ek olarak 2015 senesinde ATIK YÖNETİM YÖNETMELİĞİ hayatımıza girmiştir.

Atık yönetiminin yapılması önemlidir. Özellikle inşaat sektöründen ve yapı sektöründen ortaya çıkan atıkların yönetiliyor olabilmesi gerekir. İnşaatlardan ve yapılardan ortaya çıkan her türlü atığın yeniden kullanılabiyor olması ve geri dönüşütürülebiliyor olması oranlarına bakıldığında bu oranın ne kadar yüksek olursa firmanın da sürdürülebilirlik performansındaki etkisi o kadar fazla olacaktır.

Ülke nüfüsunun her geçen gün arttığı ve büyükşehirlerdeki insan sayısının fazlalaştığı, komşu ülkelerimizde meydana gelen iç savaşların nedeni ile göçün bir hayli yüksek olduğu Türkiye´de hızlı kentleşme ve yapılaşma nedeniyle ekolojik üretimlerin azaldığı etkisini hemen hepimiz hissetmişizdir. Bunların yanı sıra geri dönüşüme dikkat edilmeyen yapılaşma durumlarından kaynaklı etrafta görülen atıkların da malesef ülkemizdeki doğal kaynaklarımızı kirlettiğini biliyoruz.Özellikle denetim eksikliği bulunan bölgelerde ortayaçıkan atıkların çevreye verdikleri zarar çok büyüktür. İnşaat atıklarının, yıkıntı atıklarının yönetimi önemlidir. Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği´ne baktığımızda “konut, bina, köprü, yol ve benzeri alt ve üst yapıların  yapımı esnasında ortaya çıkan atıklar”, yıkıntı atıklar ise “konut, bina, köprü, yol ve benzeri alt ve üst yapıların tamiratı,tadilatı, yenilenmesi, yıkımı veya doğal bir afet sonucunda ortaya çıkan atıklar” ibareleri İNŞAAT ATIKLARINI tanımlamaktadır.

İNŞAAT & YAPI ATIKLARININ EN AZA İNDİRİLMESİ



Bu tür atıkların en aza indirilmesi için Aşan Danışmanlık firmasından destek alabilirsiniz. Türkiye´nin her yerinde profesyonel kadrosu ile hizmetlerini sunabilen danışmanlarımız ile firmanızı sürdürülebilirlik kapsamı dahilinde atık yönetmeliklerine uygun bir düzene alıştıracak ve inşaat & yapı işletmenizin ihtiyacı olan tüm uluslararası belgeleri almasını sağlayacağız. İnşaatlarda meydana gelen atıkların geri dönüşüme kazandırılması gerekir. Geri dönüşüme kazandırılan inşaat atıkları sayesinde hem çevreye olan etkisi,zararı azalacak hemde bu atık malzemelerden ortaya çıkan yeni malzemelerin farklı inşaatlarda kullanılabiliyor olması sağlanacaktır.

Yapı üretimleri sürecindeki atıkları en aza indirmek için bazı iyilleştirmelere gidilmesi gerekir. İnşaat ve yapı atıklarının depolandıkları alanların kontrolü ve ortaya çıkacak olan atık durumlarının yapılandırılması için en doğru adrestesiniz. Doğru bir atık yönetimi sağlayabilmek için yönetim sistemlerimizi 4´e ayırdık. Bunlara sırasıyla baktığımızda 1. yöntem önleme ve azaltma yönetmidir. 2. yöntem ise yeniden kullanım, 3.yöntem geri dönüşüm ve hemen ardından son yöntem yok edilmesi yöntemidir. Bu kapsamda atık kontrolünün edinilmesi ve en iyi bilgilerin uzman danışmanlardan alınması adına incelediğiniz Aşan Danışmanlık kurumsal web sitesinin iletişim sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İnşaat atıklarının, yapısal atıkların olabildiğince değerlendirilmesi yapılmalıdır. Bu atıklar elden geldiğince geri kazanılmalı ve çevreye olumsuz etkisi bulunmayacak bir hale getirilmelidir. Örneğin var olan bir yapıdan çıkarılan, yıkılacak bir yapıdan çıkarılan ürünlerin tamamen ya da kısmen bir şekilde korunmaya alınması ve yeniden kullanılması için bazı işlemlere girebiliyor olması mümkündür.

ATIK HİYERARŞİSİ

- Önleme
- Yeniden Kullanım İçin Hazırlama
- Geri Dönüşüm
- Diğer Gezi Kazanma
- Yok Etme

şeklindedir.

Son Olarak;
Avrupa Atık Çerçeve Direktifi (2008/98/EC)


Avrupa Birliği´nin sunduğu bu Avrupa Atık Çerçeve Direktifi (2008/98/EC) ele alalım. Bu direktifte Avrupa Birliği sınırları içerisinde yer alan ülkelerin uyması gereken tüm detaylar yer alır. 2010 senesinde yürürlüğe giren bu direktif ile inşaat ve yıkım faaliyetlerindeki atıkların %70 kadarının geri dönüştürülebiliyor olması şartı aranır. Bu yüzdelik arasında taş malzemeler ve toprak malzemeler hariç olarak hesaplanmaktadır.

İnşaat ve yapılar ile alakalı atık azaltma sistemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve aklınızdaki soruların yanıtları için hemen web sitemizde yer alan Aşan Danışmanlık numaralarını arayabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • Çevre ve İklim Eylemi Programı (Life Programı)
    Aşan Danışmanlık kurumsal web sitesinde bugün siz değerli müşterilerimiz için Çevre ve İklim Eylemi Programı (Life Programı) konusunu ele aldık. Hemen İnceleyebilir ve merak ettikleriniz için bize ulaşabilirsiniz.
    18.4.2022 13:01:43
  • Düşük Karbonlu Kalkınma
    En temel faydalanıcısı T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olan, Human Dynamics, REC ve AESA konsorsiyomu tarafından sürdürülen "Düşük Karbonlu Kalkınma İçin Çözümsel Tabanlı Strateji ve Eylem Gerçekleştirilmesi Teknik Yardım Proje
    29.4.2022 12:48:39
  • Vegan Vejetaryen Sertifikası
    Türkiye´de Vegan Vejetaryen Sertifikası sahibi olmak için işinde uzman danışmanlar ile hizmetlerimizi sunuyoruz, hemen web sayfamızda yer alan Aşan Danışmanlık numaralarımız ile irtibata geçebilirsiniz.
    29.1.2024 10:37:48
Kapat
E-Bültene Kaydolun Ayrıcalıklı Olun !
✔️ Özel indirim kuponu fırsatı
✔️ Yalnızca e-postayla sunulan fırsatlar
✔️ Özel etkinliklere davet
✔️ Özel eğitimlere davet
✔️ Yeni kampanyalarla ilgili bildirim
✔️ Yeni hizmet ve ürünlerle ilgili bildirim

Ne Aramıştınız ?

Instagram
Whatsapp