Teklif Formu
0212 438 04 76
0545 341 43 49
info@asandanismanlik.com

Tohum Üretiminde Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (GGYS)

Besin zincirinin her aşamasının güvenlik açısından ayrı bir önemi vardır. Ancak zincirin başlangıcı olan tohumların tüm süreci etkilemesi nedeniyle daha önemli olduğu ifade edilebilir. Bu nedenle Tohum Üretiminde Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi hakkında bilgi sahibi olmak ve o doğrultuda hareket etmek ciddiyet teşkil eder.

ISO 22000 standardı, tohum üretimi yapan tüm kamu ve özel kuruluşları kapsar. Bu nedenle bu kuruluşların tohum üretiminde FSMS ile ilgili aşağıdaki adımları da izlemesi gerekmektedir: .

?    Etkili bir FSMS oluşturmak,
?    Gıda güvenliği yönetim sistemi ile ilgili başvuruların kalıcı hale getirilmesi,
?    Sistemle ilgili tüm konuların belgelenmesi,
?    Tohum üretiminde sistem sorunlarının sürekli izlenmesi ve gerektiğinde güncellenmesi,
?    Tohumluk üretiminde standart için tanımlanan uygulamaların hayata geçirilmesi.

Çiftçilerimizin yanında olan Aşan Danışmanlık ile yola çıkın. Uygun fiyatları sizlere sunma amacında olan ekiplerimize hemen ulaşın.

Genel Şartlar


Her kuruluş, ürettiği tohumlar ne olursa olsun, GGYS´nin yarattığı süreçleri ne kadar kapsadığını tanımlamalıdır. Bu kapsamda tohum yetiştirme alanları, ürün kategorileri ve ilgili tohum üretim süreçleri de bu kapsamda yer almaktadır.

Tohum üretimi için aşağıdaki koşulların sağlanması gereklidir:

• Gıda güvenliği yönetim sistemi çerçevesinde gıda güvenliğinden kaynaklanan potansiyel tehditlerin tüketicilere hiçbir şekilde zarar vermemesi sağlanmalıdır.
• Tohum üretiminde GGYS için en önemli konulardan biri, önemli gıda güvenliği bilgilerinin gıda zincirindeki diğer kuruluşlara iletilmesi gerektiğidir.
• Kuruluş genelinde tohum üretiminde GGYS ile alakalı tüm gelişmeler, uygulamalar ve yenilikler raporlanmalıdır.
• Teknolojik gelişmeler, ihtiyaç ve gereksinimlerdeki değişiklikler, yeni yasal düzenlemelerin yapılması vb. durumlar GGYS´de değişiklik yapılmasını gerektirebilir. Bu durumda gerekli güncelleme ve eklemelerin gecikmeksizin yapılması, gerekli bilgilerin ilgili yer ve kişilere iletilmesi lazımdır.

Tohum Üretiminde Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (GGYS)

Daha fazla bilgi edinmek istediğinizde Aşan Danışmanlık numaralarını arayabilirsiniz.
 

Tohum Üretiminde Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Kapsamı


Eğer tohum üreticileri geçerli ve etkili bir GGYS uygulamak istiyorlarsa yukarıda belirtilen şartların yanı sıra çeşitli konularda belirli kurallara da uymaları gerekmektedir. Bu noktada tohum üretiminde şu hususların çok önemli olduğu söylenebilir:

Yönetim sorumluluğu: GGYS uygulamasına şirketin üst yönetimi liderlik etmelidir. Bu konuda gıda güvenliği politikasının oluşturulması ve ticari kaynakların bu doğrultuda kullanılmasına yönelik adımların atılması gerekmektedir.  

Kaynak yönetimi: Tohum üretiminde en önemli kaynak emektir. Bu nedenle çalışanların işiyle ilgili eğitim alması ve GGYS konusunda bilinçli olması gerekir. Ayrıca GGYS için iş altyapısı ve çalışma ortamı da önemli olduğundan bu kaynaklar mümkün olan en yüksek faydayı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Güvenli üretim planlaması ve uygulaması: Tohum üretimine yönelik GGYS kapsamında her üreticinin güvenli ürün üretmek için gerekli tüm süreçleri planlaması, uygulaması, yönetmesi ve kontrol etmesi gerekmektedir. Bu başlıkta şu hususların önemli olduğunu belirtmek isteriz:

 • Önkoşul programları
 • Risk analizlerinin yapılması
 • Gıda güvenliği grubunun oluşturulması
 • Ürün özelliklerinin tanımlanması
 • Akış şemalarının ve süreç adımlarının oluşturulması
 • Tehlikelerin tanımlanıp risk seviyelerinin tespit edilmesi
 • HACCP planının hazırlanması (tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları).

GGYS uygulaması, gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi: Bu başlık altında tohum üreticilerinin sistemi en etkin şekilde uygulamaları, gözden geçirmeleri ve sürekli  iyileştirmeleri talep edilmektedir. Söz konusu sistemin takibi için iç denetimler çok önemlidir. Bu aşamada bu tetkikleri gerçekleştiren personelin, lazımsa bir iç denetçiden eğitim almasının sağlanması gerekmektedir. Sürekli iyileştirme konusunda  ISO 9001 kalite sisteminin kuralları başlangıç noktası olarak alınabilir.

Sonuç itibariyle şirketimizden bu alanda danışmanlık hizmeti alarak riskleri ve fırsatları bilecek, kaliteli bir yaklaşımla standartlara uygun davranarak risklerinizin fırsatlara dönüşmesini sağlayacaksınız. Unutmayın, Türkiye´nin neresinde bulunuyorsanız bulunun, fark etmez! Firmamız ihtiyaç duyduğunuz tüm danışmanlık hizmetleri ve belgelendirme çerçevesinde ki faaliyetlerini en profesyonel şekilde sizlere ulaştırmaktadır.  

Geniş kapsamlı bilgi sahibi olmak isterseniz, sitemizde yer alan numaralarımızı arayabilirsiniz. Ayrıca düzenli olarak veri akışının yer aldığı, bilgi paylaşımının her zaman olduğu Aşan Danışmanlık INSTAGRAM hesabını da takip etmeyi unutmayın.

HEMEN FİYAT TEKLİFİ AL
Kapat
E-Bültene Kaydolun Ayrıcalıklı Olun !
✔️ Özel indirim kuponu fırsatı
✔️ Yalnızca e-postayla sunulan fırsatlar
✔️ Özel etkinliklere davet
✔️ Özel eğitimlere davet
✔️ Yeni kampanyalarla ilgili bildirim
✔️ Yeni hizmet ve ürünlerle ilgili bildirim

Ne Aramıştınız ?

Instagram
Whatsapp