Tıp Personeli İçin Medikal Cihaz ve Etkileşim
Sağlık alanında çalışan profesyoneller, eğitim ve öğretimlerini tamamladıkları kurumlarda “tanı ve tedavi” odağı ile yetişirler. Bu tanı ve tedavi sürecinin olmazsa olmazları ise medikal cihazlardır. Medikal cihazların profesyonel kullanıcıları olarak sağlık çalışanları pratik kullanıma yönelik bilgilerinin eksiksiz olmasına rağmen bazı durumlarda hijyen, teknik yeterlilik, kontraendikasyonlar, dikkatli kullanılması gereken durumlar, kalibrasyon, bakım, ayar gibi hususlarda vakanın acil olması, alışkanlıklar vb sebepler nedeniyle göz ardı edilebilmektedirler.
Günümüzde tüm medikal cihaz üreticileri teknik olarak kullanımı kolaylaştırmak ve ürünün güvenli niteliğini bozmamak için ürün beraberinde detaylı kullanım kılavuzları vermektedirler. Bu kılavuzlar neredeyse ürünün teknik dosyasının bir özeti halindedir.
Bu eğitimimiz medikal malpraktisin ürün kullanımı açısından risklerini ortaya koyacak şekilde en az aşağıdaki konuları kapsayacaktır;
1-Medikal cihaz tanımları
2-Üretici/İthalatçı/Dağıtıcı Kimdir? Yükümlülükleri nelerdir?
3-Tıbbi Cihaz Kayıt Sistemi Nedir?
4-Medikal Cihaz Vijilansı Ne demektir
5-Klinik Değerlendirme Nedir?
6-EC Sertifikası ve Uygunluk Deklerasyonu
8- GS1 Barkod / UDI / GMDN / UNSPC… ve izlenebilirlik
9- Aksesuar ve sarf kullanımı
10- Bakım, temizlik, kalibrasyon, ayar vs.
11- Medikal malpraktis ve mesleki yükümlülük sigortaları
Medikal cihazın doğru kullanımının medikal malpraktis olaylarını minimize ettiği bilimsel bir gerçektir. Bu yüzden hasta ile ilgili tedavi süresi ve sonrası bir ramak kala durumu, olay ya da yan etki durumunda yukarda sayılı bilgilerin değeri daha iyi anlaşılır.
Kariyerinizi ve mesleki sorumluluk sigortanızı daha bilinçli yönetebilmek ve zarar görmesini engellemek için bu eğitimi almanız faydalıdır.