Tedarik Zinciri Süreçleri ile alakalı bilgi aktardığımız bu içeriğimize hemen gözatabilir ve aklınıza takılan tüm hususlar için tedarik zinciri yönetimi konusunda uzman ekiplerimizden destek alabilirsiniz.
Tedarik zincirini tanımlamak gerekirse, ürünlerin, hizmetlerin üretim aşamasından başlayarak tüketiciye erişene dek geçen tüm operasyonel süreçleri kapsadığını bilmekteyiz. Malzemelerin temin edilmesi, üretilmesi, stokların yapılması için gereken operasyonel süreç, depolama, dağıtım ve envanter yönetiminin tamamının bütünleşik olmasını sağlar. Gelişen teknoloji ile beraber üretimin ardından müşteri hizmetlerine erişene dek tedarik zincirinin yönetilmesi ve birbirlerine bütünleşik olması için doğru yazılımların kullanılması gerekir. Biz Aşan Danışmanlık olarak işletmelere sunduğumuz ISO 28000 danışmanlığı ile süreçlerin hızlı ilerlemesi ve iyileştirilmesini sağlamaktayız.
Bir ürünün imal edilmesi için malzeme tedariği, üretim aşamaları ve dağıtım süreçlerinin tamamı tedarik zinciri kapsamındadır. Hammadde olarak elde edilenlerin bir ürüne dönüşmesi için geçerli olan tüm süreçleri bu zincir içine alır, firmaların ürünlerinin geliştirilmesi, hizmetlerinin geliştirilmesi için depolama, stok, dağıtım, satış, pazarlama ve diğer tüm birimlerin de birbirleri ile bağlantılı hareket etmesine de olanak sağlamaktadır.
Peki;
Operasyonel anlamda bir çok detayı, bir çok süreci içine alan tedarik zincirinde önde glene süreçleri şu şekilde açıklamak isteriz;
1) Strateji ve Planlama: Bir ürünün yada hizmetin maliyetinin hesaplanması, üretim süreçlerinin ortaya çıkarılması adına şekillendirilmesini sağlayan bu süreç sayesinde doğru bir strateji ile ürünün ne kadar, ne zaman üretilmesi gerektiği ortaya çıkacak ve doğru bir planlama yapılacaktır.
2) Satın Alma : Firmaların ürün imal etmesi için gerekli olan tüm hammaddelerin, tüm malzemelerin satın alınması süreçlerini kapsamaktadır.
3) Envanter ve Stok Yönetimi : Firmanın imalatları için ihtiyacı olan malzemelerin depolanma süreçleri ve aynı zamanda üretilmiş olan ürünlerin, sevkiyata hazır olan ürünlerin depolanmasına dair sürecin kontrolünü ele alır.
4) Teslimat ve Dağıtım : İmalat işleri tamamlanmış olan ürünlerin depodan müşterilerinize, toptancılarınıza veya perakendecilerinize teslimat işlerini, dağıtım süreçlerini ele alır.
5) Sipariş Yönetimi : Firmalar tarafından size verilen siparişlerin kaliteli, hasar almadan, sorunsuz, hızlı ve doğru bir biçimde ulaşmasını kapsayacak olan sürece denilir.
Bu süreçler imalat işlerinde yer alan firmaların ihtiyacı olan tüm hammadde teminini ele alır. Üretimin ardından dağıtım kanallarının belirlenmesi ve ihtiyacı olan son tüketiciye kadar ürünün hızlı bir şekilde ulaştırılması için tedarik zincirine önem vermek her firma için ii olacaktır. ISO 28000 belgesini alan firmalar daha doğru adımlar atarak, daha yerinde kararlar alarak tedarik süreçlerini iyi bir şekilde yönetebilmektedir.
Konu ile alakalı merak ettiğiniz tüm hususlar ve tedarik zinciri yönetim hizmetleri danışmanlığı için Aşan Danışmanlık firmasına ulaşabilirsiniz.