SA 8000, Social Accountability International (SAI) tarafından geliştirilen bir sosyal uygunluk standardıdır. SAI iş yerinde insan haklarını geliştiren küresel bir sivil toplum kuruluşu olarak 1997 yılında kurulmuştur. Social Fingerprint, TenSquared ve diğer eğitim ve kapasite geliştirme programlarının yanı ısra SA 8000 standardı ile dünyanın her yerinden ve her büyüklükten işletmenin ve tedarik zincirlerinin çalışanlarını ve yöneticilerini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Günümüzde birçok marka tarafından tanınan SAI ve sosyal uygunluk standardı SA 8000 günümüzde birçok sosyal denetim metodolojisinin de temelini oluşturmaktadır. SAI ve SA 8000 standardı hakkında daha detaylı bilgi için Aşan Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.
Dünyanın önde gelen sosyal sertifika programlarının biri olan SA 8000, sorumlu tedarik zinciri yönetimi, kurumsal sürdürülebilirlik ve etik denetimler konusunda kritik bir rol oynamaktadır. SA 8000 standardı ve sertifikasyon sistemi, farklı ülkelerden farklı sektörlerdeki kuruluşlara işlerini çalışanlar için adil ve güvenli bir şekilde yürütmeleri ve uluslararası geçerliliği olan sosyal standartlara bağlılıklarını göstermeleri için bir çerçeve sağlamaktadır. SA 8000 Standardı uluslararası geçerliliği olan iş standartlarına dayanmaktadır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleri ve yerel yasalara uygun olacak şekilde hazırlanmıştır. SA 8000, sosyal performans konusunda bir yönetim sistemi yaklaşımı uygular; kontrol listesi odaklı denetimlerine değil, sürekli iyileştirmeye öncelik verir.
SA 8000’in sosyal uygunluk gereksinimlerini şöyle özetleyebiliriz:
Çocuk işçiliği: İşletmeler çocuk işçi çalıştırmamalıdır. İş yerinde çocuk işçiliğinin kullanılmadığı kurumsal politikalar, dokümante edilmiş bilgi, belge ve prosedürlerle ispatlanmalıdır.
Zorunlu işçilik: İşletmeler bünyesinde hiç kimseyi hiçbir koşulda zorla çalıştıramaz. Bu bağlamda, kölelik, mahkum işçi çalıştırma, çalışanların maaşlarına veya haklarına el koyma gibi uygulamalar kabul edilemez. Çalışanlar diledikleri zaman işten ayrılabilirler.
Sağlık ve güvenlik: İşletmeler çalışanlar için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmalıdır. Sektöre ve gerçekleştirilen operasyonlara göre doğru bir iş sağlığı ve güvenliği sistemi, acil durum eylem planları, ilk yardım prosedürleri vs bulunmalıdır. Bu konuda uluslararası standartların ve yerel yasaların gereksinimleri karşılanmalıdır.
Toplu pazarlık ve sendikal haklar: İşverenler çalışanlarına sendikaya üye olma, sendikal aktivitelere katılma, toplu sözleşmelere taraf olma, iş verenler toplu pazarlık yapma gibi haklar tanımalıdır.
Ayrımcılık: Çalışanlar arasında işe alma, terfi, emeklilik, görev paylaşımı, sorumluluk yönetimi vb gibi konularda doğrudan veya dolaylı olarak ayrımcılık yapılmamalıdır. Dil, din, ırk, siyasi görüş, cinsiyet, etnik köken vb gibi konuların hiçbirinde ayrımcılık yapılmasına izin verilmeyecek kurumsal politikalar ve prosedürler oluşturulmalıdır.
Disiplin uygulamaları: İş yeri yönetimi tarafından uygulanan disiplin prosedürlerinde çalışanları aşağılayacak muameleler, fiziksel ve psikolojik şiddet, onur ve saygı kurucu unsurlara müsaade edilmemelidir.
Çalışma saatleri: İş yeri çalışma saatleri, yerel yasaların ve/veya uluslararası iş sözleşmelerinin belirlediği maksimum sürelerden daha fazla olmamalıdır.
Ücretlendirme ve yan haklar: Çalışanlara yasalarda belirtilen asgari ücretin altında ödeme yapılmamalıdır. Ayrıca yine yasaların ve uluslararası anlaşmaların ve standartların şart koştuğu sosyal haklardan ödün verilmemelidir.
Yönetim sistemi: İşletmeler, tüm faaliyetlerini dokümante edilmiş prosedürler, iş talimatları, kurallar, politikalar ve planlar çerçevesinde yürütmelidir.
SA 8000 standardını tanıyan ve tedarik zinciri akreditasyonu süreçlerinde aktif olarak kullanan markalardan bazıları şunlardır:
* Aldi
* Amazon
* Coop Italia
* Eileen Fisher
* El Corte Ingles
* Estee Lauder
* Gucci
* Home Depot
* Li & Fung
* Lidl
* The Walt Disney Company
* Walmart
* Woolworths
Bu markaların tedarikçi denetimleri SA 8000 standardının sosyal uygunluk gereksinimleri doğrultusunda yapılmaktadır. Siz de sosyal uygunluk denetimlerinde geçerek uluslararası düzeyde geçerliliği olan bir tedarikçi onay belgesi almak istiyorsanız Aşan Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.