6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu´na göz attığımızda kanunda bulunan 1.maddeye bakıldığında burada değerlendirilen sanayi işlemleri ve devamlı olarak, seri halde tamirat yapılması gibi işlemler ile elektrik, diğer enerji üreten santrallerin, gemi inşaatı sektöründeki gibi büyük inşaat yerlerine verilmiş olan ve işletmelerin üretimlerine başladıklarından itibaren 2 ay içinde alması gereken belgeye SANAYİ SİCİL BELGESİ denilmektedir.
Aynı kanunda yer alan 1.maddede en az 1 personel çalıştıran sanayi işletmelerinin sanayi sicil kaydının yapılmış olması zorunluluğu bulunmaktadır.
Aşan Danışmanlık olarak sizlere bu alanda hizmet sağlayabilmekte ve uzmanlarımız ile danışmanlık sunabilmekteyiz. Sanayi sicil sistemine kayıt müracaatında bulunabilmek için,
Dilekçe ekinde:
1- a) Sanayi Sicil Beyannamesi (Sansic A)
b) Sanayi Sicil Beyannamesi (Sansic C) Sansic C formu sadece Gayri maddi hak(lisans,know-how,patent,vb) kullanan işletmeler tarafından doldurulacaktır.
2- Yıllık işletme cetveli (sansic B) en son bitmiş yıla ait bilgilere göre doldurulacaktır. Sansic A,B,C
3- Kapasite raporu (Oda’dan onaylı olmalıdır.) Odalar Birliği onaylı ve geçerlik süresi bitmemiş olmalıdır.
4- Kira sözleşmesi Üretimde kullanılan makine ve tesisatın kiralık olması halinde en az bir yıllık kira sözleşmesi fotokopisi.
5- T.Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi. (Varsa unvan ve adres değişiklik gazeteleri fotokopisi) istenir.
Vize müracaatlarında :
Dilekçe ekinde :
1-Sanayi Sicil Belgesi aslı,
2-Son iki yıla ait bilgileri içeren her yıl için ayrı yazılmış vize müracaat formu,(Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğünden temin edilir)
3-Sanayi Sicil Belgesi fotokopisi istenir.
Ayrıca Sanayi Sicil Belgesi almış firmalar her yılın nisan ayı sonuna kadar Sansic B formunu vermek zorundadır.
Sanayi Sicil Belgesi Vizesi
Firmalar iki yılda bir Belge tarihi itibariyle geçmiş yıla (yıllara) ait vize müracaat formu ile birlikte Sanayi Sicil Belgesinin vizesini yaptırmak zorundadır. Belgeler daktilo veya bilgisayar ile doldurulmalıdır.
1- Sanayi Sicil Beyannamesi
Sansic A ve Sansic C formlarından oluşmaktadır. Sansic C formu sadece Gayri Maddi Hak (Lisans, Know-how, Patent) kullanan işletmeler tarafından doldurulacaktır.(İnternetten www.sanayi.gov.tr ve Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinden temin edilebilir.) Sansic A Sansic B
2- Yıllık İşletme Cetveli
Sansic B formu olarak adlandırılmıştır. En son bitmiş yıla ait bilgiler doldurulacaktır. .(İnternetten ve Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinden temin edilebilir.) Sansic B
3- Kapasite Raporu
Türkiye Ticaret, Sanayi Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliğince (TOBB) tasdikli, geçerlilik süresi müracaat tarihi itibari ile sona ermemiş olan kapasite raporunun TOBB ve tanzim eden oda onaylı nüshası veya Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunca (TESK) tasdikli işyeri durum belgesi (kapasite raporu) nin konfederasyon veya faaliyette bulunduğu ilin Esnaf ve Sanatkarlar Derneklerince tasdikli örneği.
Tasdik edilmiş kapasite raporu fotokopileri üzerindeki tasdik tarihi, altı aydan eski olmayacaktır.
Kapasite raporu olmayan resmi sektör sanayi işletmeleri yıllık tüketilen madde miktarları, makine tesisat listesi ve yıllık üretim kapasite miktarlarını ihtiva eden, kurumlarınca onaylı liste göndereceklerdir.
4- Ticaret Sicil Gazetesi
İşletmenin kuruluşuna ve ünvan değişikliği yapılmış ise değişikliğe havi Ticaret Sicil Gazetesi(veya Esnaf Sanatkarlar Sicil Gazetesi) nin fotokopisi, Resmi Sektör İşletmelerinin Ticaret Sicil Gazetesi vermesi şart değildir.
5-Kira Sözleşmesi
Makine tesisatının kiralık olması halinde en az bir yıllık kira sözleşmesinin aslı veya fotokopisi.
Gerekmektedir.
Yukarıda tarafınıza aktarılmış olan tüm belgeler ile Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır.
Sanayi Sicil Belgesi’nin Sağladığı Faydalar Nelerdir?
İşletmenize sanayi sicil belgesi bir çok faydayı sağlar. Öncelikli olarak bu belgeye sahip olan işletmeler ihraç kayıtlarında mal teslimlerinde KDV tecil terkin işlemlerinden faydalanabilmektedir. Ek olarak elektrik faturalarını sanayi aboneliği tarifeleri ile ödeyeceklerdir.
Sanayi sicil belgesi sayesinde kamu ihalelerinde yerli isteklilerinin belirlenmesinde de avantaj sahibi olursunuz. Bu belge ile dolaylı olarak iş imkanları yaratabilir ve bir çok kamu kurumunun sağlamış olduğu desteklerden de yararlanabilirsiniz.
Aşan Danışmanlık sizlere tüm belgelendirme süreçleri, ISO Belgeleri,
ve diğer hususlarda profesyonel hizmetler sunar.
Daha fazlası ve aklınızdaki soruların yanıtları için incelediğiniz internet sitesinin iletişim sayfasında yer alan numaralarımızı arayabilirsiniz.