Salgın İçin Acil Durum Eylem Planı
Salgın İçin Acil Durum Eylem Planı bilhassa son zamanlarda iş yerleri için öncelikli gündem maddesi haline gelmiş durumda. Son derece kritik bir sorumluluğu bünyesinde barındıran bu tip acil eylem planları, olası krizlerin etkisini ciddi ölçüde azaltacaktır. Dolayısıyla acil durum eylem planlarının belli bir bilinç ve hassasiyet çerçevesinde belirlenmesi önemlidir. 2019 yılının son dönemlerinde Çin’de ortaya çıkan malum salgının yansımaları, bilindiği üzere tüm dünyaya kısa sürede görülmeye başlandı. Bu tip küresel boyutta bir krizle ilk kez karşı karşıya kalan pek çok işletmenin, hem sağlık hem de mali açıdan ağır bedeller ödediği görülüyor.
Salgın İçin Acil Durum Eylem Planı Neden Önemlidir?
Salgın İçin Acil Durum Eylem Planı yapmak, üretimdeki işleyişin kontrollü bir şekilde düzenlenmesini zorunlu kılar. Bu da her şeyden önce çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından gerekli bir adımdır. Bilindiği üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 18 Haziran 2013’te bu konuya ilişkin özel bir yönetmelik yayınlamıştır. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde bir kişinin bile çalıştığı iş yerlerinde dahi acil durum eylem planlaması yapılmalıdır. Bu çerçevede kapsamlı bir şekilde risk analizleri oluşturulmalıdır. Acil durum planı, genel anlamda iş yerlerinde oluşabilecek her türlü aksilik karşısında uygulamaya konulması gereken eylemleri ifade eder.
Korona virüsü salgınının tehlikeli yayılma hızı ve insan sağlığını doğrudan tehdit eden yapısı, onu diğer acil durumlardan farklı kılar. Bu da salgına ilişkin acil durum eylem planını doğrudan etkiler. Salgın sonrasında söz konusu planlamayı yapmak ve uygulamaya geçirmek, elbette risk faktörünü tümüyle ortadan kaldırmaz; ancak ön hazırlık üzerinde detaylı bir şekilde durulması, salgının olası etkilerini mutlaka azaltacaktır. Acil durum eylem planlamasının ilgili olay henüz gerçekleşmeden hazırlanması büyük bir avantajdır. Bu gerçekleşmediğinde çok hızlı bir biçimde aksiyon almak dışında bir seçenek kalmaz. Salgın dışında acil durum eylem planı genelde şu durumlarda devreye girer:
• İnsan odaklı hatalar,
• Araç çarpması,
• Sabotaj,
• Sel, deprem gibi doğal afetler,
• Toplu gıda zehirlenmeleri,
• Bilgisayar sisteminde çökme,
• Yangın,
• İşçi eylemleri.
Salgın İçin Acil Durum Eylem Planı Nasıl Olmalıdır?
Bilindiği üzere salgın, yangın, sel, deprem gibi durumlar, ön görülmesi güç felaketler olarak kabul görür. Salgın, bilhassa öngörülebilirlik açısından uzmanları dahi oldukça zorlar. Dolayısıyla iş yerlerinin bu tip bir senaryoya karşı doğru bir şekilde hazırlanması hayati bir meseledir. Peki, Korona gibi yayılma hızı son derece korkutucu bir salgın karşısında nasıl bir planlama yapılmalıdır.
Salgın İçin Acil Durum Eylem Planı nasıl olmalıdır, gelin daha detaylı bir şekilde göz atalım.
Çalışan Kişilerin Eksiksiz Şekilde Bilgilendirilmesi: Söz konusu iş yerinde çalışan bütün personellerin salgın konusunda bilgilendirilmesi gerekir. Hastalığın nasıl yayıldığı, salgından korunmak adına neler yapılması gerektiği ve daha pek çok konu hakkında temel bir eğitim verilmelidir.
İhtiyaç Duyulan Malzemelerin Çalışanlara Temini: İş yeri içinde hijyenik solisyonlar gerekli yerlere özenli bir şekilde yerleştirilmelidir. Diğer yandan çalışanlara ihtiyaç duyacakları sabun ve su temin edilmelidir. Bulundurulması mecbur olan maskeler, günlük olarak çalışanlara dağıtılmalıdır. Bunlar, isim alınmak suretiyle kayıt altına alınmalıdır. Fiziki temaslarda bulunan çalışanlara ayrıca lastik eldiven verilmelidir. Bu malzemeler günlük olarak sunulacağı için uygun düzeyde stoklanmalıdır.
Kişi Sayısını Revize Etme: Şu anda tüm dünyanın baş etmek durumunda kaldığı Koronavirüs, hatırlanacağı üzere oldukça hızlı bir şekilde yayıldı. Hayat her ne kadar normale dönüyormuş gibi görünse de salgının yarattığı tahribat yeniden büyüyebilir. Bu nedenle iş yerlerinde çalışan kişi sayısının mutlak suretle aşağıya çekilmesi gerekir. Birlikte çalışması zorunlu olan kişilerin maksimum 2-3 kişi ile sınırlamak doğru olacaktır. Aynı alanda çalışan kişilerin sosyal mesafe kurallarına dikkat etmeleri gerekir.
İş Yerine Gelen Paketlerin İncelenmesi: İş yerlerinde genelde çok fazla ürün ya da paket giriş çıkışı söz konusudur. Bu yoğun sirkülasyon belli riskleri barındırır. Dışarıdan iş yerine gelen kargoların hassas bir biçimde kontrol edilmesi önemlidir. Paketler mutlaka dışarıda açılmalıdır ve içeriye teker teker alınmalıdır.
Çalışan Kişilerin İzolasyonu: Evden çalışmaya uygun olan personeller belirlenmeli ve onlara uygun işler verilmelidir. Evden çalışma izni ve olanağı, geçiş aşamasında ideal bir tercihtir. Saha içinde çalışmak durumunda olanlarınsa dönüşümlü çalışması daha uygun olacaktır.
Teknolojik Donanımların Hazırlanması: Pandemi sürecinde özellikle görüntülü konuşmaya olanak tanıyan uygulama ve programlar devreye sokulmalıdır. Özellikle grup konuşmalarını pratik hale getiren uygulamalar, online toplantıları çok daha verimli bir hale getirir.
İş Yerinin Yükümlülükleri Nelerdir?
Salgın İçin Acil Durum Eylem Planı iş yerlerinde ciddi bir prestij sağlar. Bu plana sadık kalan işletmeler, salgını en az zararla atlatırlar. İş yerlerinin acil durum eylem planı konusundaki yükümlülükleri şu şekildedir:
• İş ekipmanları ve çevresel koşulları göz önüne alarak acil durumları daha önceden belirler.
• Salgının yaratacağı olumsuzlukları sınırlandıracak tedbirler almalıdır.
• Acil durum planını tasarlar ve bununla ilgili tatbikatlar gerçekleştirir.
• Çalışanlarını bu teorik ve pratik anlamda eğitir.
• İşletme dışındaki önemli kuruluşlardan destek almak adına gerekli düzenlemeye imza atar.
Salgında Çalışanların Yükümlülükleri Nelerdir?
Salgın sürecinde iş yerleri kadar çalışanların da plana sadık kalması ve uyum sağlaması önemlidir.
• Salgın esnasında söz konusu acil durum eylem planına harfiyen uymak.
• Acil bir durum olduğunda sorumlulara bunu hızlı bir şekilde iletmek ve aksiyon alınmasını sağlamak.
• İş yeri dışındaki kuruluşlardan gelen ekiplerin vereceği talimatlara uymak.
• Salgın sürecinde hem kendisinin hem de çalışma arkadaşlarının hayatını tehlikeye düşürmeyecek biçimde davranmak.