İyi Tarım Uygulamaları olarak bilinen İTU belgesi, tarım sektöründe üretim yapan ve tarım ürünlerini paketleyen firmalara verilmektedir. İyi Tarım Uygulamaları belgelendirme standardı, bireysel belgelendirme ve grup belgelendirme olmak üzere iki modüle ayrılmıştır.
Alanında uzman kadrosu ile belgelendirme süreçlerini kısa sürede tamamlayan Aşan Danışmanlık ile yola çıkabilirsiniz.
Şahıs belgesi: Şahıs belgesi, gerçek veya tüzel kişilerin maliki veya kiracısı olarak kullandıkları tarım arazileri üzerinde tarımsal üretim yapan şirkete uygulanır.
Grup belgelendirmesi: Tarımsal üretim yapan bir şirket için, üretici veya kooperatif çatısı altında anlaşma yoluyla kurulan, gerçek kişiler tarafından maliki veya kiracı olarak kullanılan tarım arazilerine grup belgelendirme uygulanır.
Sertifika başvurusunun ulusal veya uluslararası bir kuruluş tarafından akredite edilmiş bir belgelendirme kuruluşuna yapılması gerekmektedir. Türkiye´de iyi tarım uygulamalarına ilişkin belgelendirme işlemleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşları tarafından yürütülmektedir. İTU belgelendirme standardı, ülkemizde 2010 yılından bu yana aktif olarak uygulanmaktadır. İTU belgelendirmesi, uluslararası çevre ve gıda güvenliği denetim ve kontrol sistemi olan GLOBALGAP standartlarına göre verilmektedir.
İTU sertifikası, sadece tarım ürünlerinin yetiştirilmesini kapsamıyor. Paketlenmiş (nihai) ürüne kadar olan tüm süreçler iyi tarım uygulamaları standardı kapsamında yer almaktadır.
İTU sertifikası;
• Ürünün insan sağlığına zararlı kimyasal, fiziksel veya mikrobiyolojik kalıntı içermediğini,
• Ürünün doğal dengeye zarar vermeden ve çevreyi kirletmeden üretilmiş olduğunu,
• Üretim süreçlerinde izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik sağlandığını,
• Çalışanların ve üretim faaliyetlerine katılan diğer canlıların sağlık ve refahının zarar görmediğini;
• Üretimin yapıldığı ülkenin yanı sıra tüketen ülkenin de tarım mevzuatına göre üretim yapıldığını gösterir. Ayrıca İTU sertifikası ürünün kalitesini, güvenilirliğini ve değerini arttırmaktadır. İyi tarım uygulama belgesine sahip ürünler, ağırlıklı olarak piyasa ve tüketiciler tarafından tercih edilmektedir.
İTU Standardının Ana Konuları
-Besin güvenliği,
-Çalışanların sağlığı ve güvenliği,
-Çevresel koruma,
-Entegre haşere kontrolü,
-Tehdit analizi,
-Çalışan refahı.
İTU Uygulamalarının Önemi
Ülkemizde yaş meyve sebze ihracatçıları, ürünlerde kullanılan kimyasal girdilerin kalıntıları nedeniyle yurt dışına ürün tesliminde ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bu nedenle ülkemizde yetişen yaş meyve ve sebze ürünlerinin ancak %3-5´i ihraç edilebilmektedir. İyi tarım uygulamaları alanında yaşanacak her olumlu gelişme, ülkemizin yerli üretimini teşvik edecek ve verimi artıracaktır. Dolayısıyla ihracat da bu gelişmeye göre büyüyecektir. Aksi takdirde tarımda AB ülkeleri ve dünyanın tarım açısından gelişmiş ülkeleriyle rekabet etmek pek de mümkün olmayacaktır.
İTU sertifikasyon sürecinde aşağıdaki faktörler dikkate alınmalıdır:
*Üretim alanlarındaki su kaynakları,
*Su kaynaklarının çevre kirliliği,
*Su kalitesi ve sürdürülebilir su kaynaklarının mevcudiyeti,
*Bitki sağlığının korunması,
*Üretim alanlarındaki toprak türü,
*Komşu tarım arazilerinin üretim koşulları,
*Ürün rotasyon planı (temizleme / ürün rotasyonu),
Değerlendirmeler sonrasında yetkili firmamızla sözleşme imzalanır. Daha sonra söz konusu firmanın üretim bölgesindeki su ve toprak analizlerinin kalitesine ilişkin raporlar hazırlanır. Grup belgelendirme modelinde (kooperatifler) yapılan başvurularda, ön değerlendirme ile birlikte kooperatifin kalite sisteminin (KVS) uygunluğu incelenmektedir. Belgelendirme kuruluşumuz, denetimler sırasında üretim sahalarını ziyaret ederek tarımsal üretimde çalışan sayısı, üretim alanının büyüklüğü, ürün miktarı gibi kriterleri dikkate alarak sözleşme hazırlamaktadır. Şirketimiz ile tarımsal üretim yapan firmalar (çiftçiler/kooperatifler) arasında yapılan anlaşma ile üreticiler, İTU belgelendirme standartlarına uygun üretim yapmayı taahhüt etmektedir.
Firmamızın denetimi sırasında firmada kullanılan ilaçlar, gübreler, tohumlar, fideler; miktar ve özelliklerini, üretim faaliyet tarihini ve içerik bilgilerini doğrular. Ayrıca toprak, su, yaprak gibi kalıntıların da analizleri yapılmaktadır. Denetim ve analizler sonunda hazırlanan rapor ve analizlerin olumlu sonuç vermesi durumunda; şirketin kendi iç üretimi standartlara uygun olduğundan, şirkete İTU sertifikası verilmektedir. Daha fazla ayrıntı ve teklif almak için firmamıza danışınız.
Aşan Danışmanlık sizlere bu alanda en uygun fiyatları her zaman sunmaktadır. Detaylara erişmek ve uygun fiyatlardan hemen yararlanmak isterseniz whatsapp hattımız veya canlı destek numaramızdan bize yazabilirsiniz.