Teklif Formu
info@asandanismanlik.com

Hazır Beton G Belgesi

 Hazır Beton G Belgesi


Hazır beton G Belgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan yapı malzemeleriyle ilgili yönetmelik doğrultusunda düzenlenmektedir. Bakanlık, 26 Haziran 2009 tarihinde 27270 sayılı Resmi Gazete’de “Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmelik” ile CE Belgesi verilmeyen yapı malzemelerinin piyasaya arz koşullarını açıklamıştır. Yönetmelikte, bir uygunluk işareti olarak da kullanılan G Belgesi’nin hangi ürünlere verileceği ve belgelendirme sürecinin esasları belirtilmektedir. Hazır beton G Belgesi de bu çerçeve düzenlenmektedir. Kapsama giren üreticiler ürünle ilgili gerekli özellikleri karşıladıkları ve doğruladıkları takdirde hazır beton G Belgesi alabilmektedir.


Hazır Beton G Belgesi Nedir?


Bilindiği üzere yapı malzemelerine ilişkin CE belgelendirme kriterlerini açıklayan 305/2011/AB sayılı Yapı Malzemeleri Direktifi ülkemizde de uyumlaştırılarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik birçok yapı malzemesinin sağlaması gereken kriterleri ve CE Belgesi düzenlenerek piyasaya sunulması sürecine ilişkin prosedürleri açıklamaktadır. Fakat hazır beton gibi bazı yapı malzemeleri bu yönetmeliğin kapsamına dahil değildir. Bakanlık, bu malzemelerin de tıpkı CE belgelendirmede olduğu gibi benzer süreçlerden geçmesi ve gerekli şartları sağladığında G Belgesi ile piyasaya arz edilmesine karar vermiştir. İlgili yönetmelik, bu konuyu detaylı olarak ele almakta; üreticiler, ürün standartları, teknik onayların alınması, bakanlık ve uygunluk değerlendirme kuruluşları, G işaretinin kullanım esasları gibi birçok konuya açıklık getirmiştir. Hazır beton G Belgesi almak isteyen firmalar, bu yönetmeliğin maddelerini dikkate almak ve uygulamada hayata geçirmek zorundadır.
Hazır Beton G Belgesi Kapsamı
Hazır beton G Belgesi’nin kapsamının açıklandığı yönetmelik 1+, 1, 2+, 2, 3 ve 4 olmak üzere toplamda 6 farklı uygunluk teyit sistemi belirlemiştir. Bu sistemlerin her birinde farklı çalışmalar gerekebilmektedir. Bu çalışmaların tam listesi şu şekildedir:


•    Başlangıç tip deneyi
•    Fabrika üretim kontrolü
•    Fabrika üretim kontrolü ilk tetkiki
•    Fabrika üretim kontrolü gözetimi
•    Planlı deney
•    Takip deneyi


Hazır beton G Belgesi, 1+ uygunluk teyit sistemine girmekte ve bu çalışmaların tamamının yapılması gerekmektedir. Bunlardan fabrika üretim kontrolü ve planlı deneyler üretici firma tarafından; diğer çalışmalar Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş uygunluk değerlendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilmelidir.
Hazır beon G Belgesi ile ilgili en önemli Avrupa standardı, ülkemizde de TSE (Türk Standartları Enstitüsü) tarafından kabul edilip TS olarak yayınlanan TS EN 206 standardıdır. Standardın son versiyonu 2021 yılında “TS EN 206+A2 Beton - Özellik, performans, imalat ve uygunluk” olarak yayınlanmıştır. Üreticiler, hazır betonlarla ilgili bu standardın gerekliliklerini karşılamalı ve standartta bahsetilen üretim koşullarını yerine getirmelidir.


Hazır Beton G Belgesi Nasıl Alınır?


G Belgesi de genel hatlarıyla CE Belgesi’ne benzer prosedürler içermektedir. Üretici firmalar, hazır beton G Belgesi ile ilgili yönetmelikte açıklanan gereklilikleri sağladıktan sonra Bakanlık tarafından yetkilendirilen uygunluk değerlendirme kuruluşlarına başvuruda bulunmalıdır. Bu kuruluşlar, fabrikalarda gerçekleştirilen üretimin kontrolünü, numune ürün incelemesi, yapılan testlerin sonuçlarını vs inceledikten sonra G uygunluk beyanı düzenlenmektedir. Bu beyan içerisinde üretici firma bilgileri; ürünün sınıfı, kullanım amacı, tipi, modeli vs bilgiler, ürünün hangi standart ve hükümlere uyum sağladığı, kullanımına ilişkin özel koşullar, uygunluk değerlendirme kuruluşu adı, adresi vb gibi bilgiler yer almaktadır.
Hazır beton G Belgesi alan firmalar, ürünleri üzerine G işareti yerleştirerek piyasaya sunabilmektedir. Bu işaretin kullanımı ve üzerinde yer alacak bilgilere ilişkin tüm detaylar yönetmelikte açıklanmıştır. Bu bağlamda, ürün ve üretici firma bilgileri, standart numarası, uygunluk teyit sistemi, üretim yılı, kuruluş numarası vb gibi bilgiler de işaret üzerinde yer almalıdır.


Hazır Beton G Belgesi Faydaları


Hazır beton G Belgesi alan firmalar, Bakanlık tarafından belirlenen piyasaya arz koşullarını yerine getirmiş olmaktadır. Bu sayede ürünün piyasada serbest dolaşımıyla ilgili yasal yükümlülükler karşılanabilmektedir. Ürünün gerekli teknik özellikleri üçüncü taraf kuruluşlar aracılığıyla doğrulandığı için üretici firma müşterilerine ürünle ilgili güvenilir bilgiler de sağlamış olmaktadır. Bu da firmaların kurumsal itibarını korumasını ve marka prestijini artırmasını sağlamaktadır.
Hazır beton G Belgesi, rekabetin oldukça yüksek olduğu yapı sektöründe firmaların rekabet gücünü de artırmaktadır. Belge sahibi firmalar, kamu ve özel sektörde ayrıcalık hakkı elde edebilmekte ve devlet teşviklerinden yararlanabilmektedir. Hazır beton kullanıcısı firmalar, G Belgesi olan ürünlere öncelik vermekte ve bu da belge sahibi kuruluşların elini güçlendirmektedir.


Hazır Beton G Belgesi Danışmanlık


Yapı sektörüne yönelik özel eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunan Aşan Danışmanlık, hazır beton G Belgesi almak isteyen firmalara destek olmaktadır. Belge alacak firmaların belgelendirme sürecini baştan sona planlayan Aşan Danışmanlık, ürün testlerinin yapılması, uygunluk değerlendirme kuruluşlarına başvuru yapma, fabrika denetimleri, belgelendirme sonrası gözetim denetimleri vb gibi konuların tamamında firmalara yol göstermektedir. Hazır beton G Belgesi almayı hedefleyen şirketler Aşan Danışmanlık iletişime geçerek süreç hakkında detaylı bilgi alabilir.
 

HEMEN FİYAT TEKLİFİ AL
Kapat
E-Bültene Kaydolun Ayrıcalıklı Olun !
✔️ Özel indirim kuponu fırsatı
✔️ Yalnızca e-postayla sunulan fırsatlar
✔️ Özel etkinliklere davet
✔️ Özel eğitimlere davet
✔️ Yeni kampanyalarla ilgili bildirim
✔️ Yeni hizmet ve ürünlerle ilgili bildirim

Ne Aramıştınız ?

Instagram
Whatsapp
Hemen Ara