Alanında uzman kadromuz ile Aşan Danışmanlık olarak size bir çok alanda faaliyetlerimizi sunuyoruz. GRI (Global Reporting Initiative) Nedir? sorusunun yanıtı için hemen bu içeriği inceleyin. Günümüz şirketlerinin sürdürülebilirlik raporlama konusunda uluslararası kabul görmüş standarlarını GRI belirlemektedir. Peki, GRI nedir, amacı nedir, nelerden oluşur, neden önemlidir, temel unsurları nelerdir gibi soruları cevaplayarak konuya açıklık getirmeye çalışalım. İlk olarak GRI için şirketler bakımından sosyal, yönetimsel ve çevresel yetkinliklerinin ve performanslarının değerlendirilerek raporlanması için kullanılan uluslararası bir standart olduğunu söyleyebiliriz. Açılımı Global Reporting Initiative olan bu kısaltmanın Türkçe karşılığı Küresel Raporlama Girişimi olmaktadır.
Yaygın kullanımı ise Sürdürülebilirlik Raporlama olmaktadır. Bu kısaltmalar ve kavramlar hepsi aynı anlama gelmektedir. Aynı zamanda dünya çapında kabul gören ve yaygın bir şekilde kullanılan bir çerçevedir diyebiliriz. Şirketlerin sürdürülebilirlik performansları için karşılaştırılabilir ve ölçülebilir bir şekilde raporlanmasını sağlamaktadır. 1997 de kurulan bu inisiyatif alanında dünya lideri olarak kabul görmektedir. Temel amacı küresel anlamda şirketler için sürdürülebilirlik uygulamalarını belirli standartlarda sağlayarak şirketlerin bu alandaki çalışmalarını desteklemektir. Bu konuda canlı destek almak ve detaylı bilgi sahibi olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Dilerseniz WhatsApp destek hattımız üzerinden de iletişime geçerek detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Aşan Belgelendirme sektörün öncüleri ile çalışmakta ve ihtiyacınız olan her an sizin yanınızdadır.
GRI, ilk sürdürülebilirlik raporlaması çerçevesini 2000 yılında yayınlamıştır. G1 adı verilen bu kılavuz sonrasında 2001 yılında şirket kâr amacı gütmeyen bir kuruma dönüştürüldü. Bu tarihten sonra G2 güncellemesi ile 2002 yılında yenilenmiş bir kılavuz yayınlandı. Bu tarihten itibaren şirketlerden gelen yoğun talepler neticesinde G3 (2006) ve G4 (2013) güncellemeleri ile kılavuz daha da detaylanarak güncellenmiştir. GRI tarafından güncellenerek yayınlanman, şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetimsel performanslarını raporlamalarını sağlayan bir çerçeve geliştirmiştir. Bu çerçeve, GRI Standartları olarak adlandırılan bir dizi kılavuzdan oluşmaktadır. GRI Standartları, şirketlerin sürdürülebilirlik raporlarının içeriği, formatı ve kalitesi konusunda onlara rehberlik etmektedir. Bu standartlar, birçok farklı sektörde faaliyet gösteren şirketler için uyarlanabilir olup, şirketlerin raporlama süreçlerini iyileştirmeleri konusunda bir kılavuz olmakla beraber onlara yardımcı olmaktadır. GRI’nın amacı, şirketlerin sürdürülebilirlik performanslarını değerlendirme ve karşılaştırma imkanı tanıyan bir rehber sağlamaktır.
Bu rehber sayesinde şirketler, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için çalışma alanları belirleyebilir ve sürekli gelişme sağlayabilirler. Aynı zamanda, bu raporlama sonucunda şirketlerin paydaşlarıyla iletişim kurmaları ve sürdürülebilirlik performanslarını küresel çapta duyurmaları mümkün olmaktadır. GRI, sürdürülebilirlik odaklı bir iş yapma modelinin benimsenmesini teşvik etmek amacıyla birçok avantaj sunmaktadır. Şirketler, GRI Standartları´nı kullanarak sürdürülebilirlik performanslarını ölçmek ve raporlamak suretiyle, çevresel ve sosyal etkilerini daha iyi yönetebilirler. Böylece şirketin itibarı ve marka değeri artarak etkin ve sağlıklı bir büyüme söz konusu olabilir. Aynı zamanda yasal sorumlulukları ve uyumlulukları da sağlayarak uluslararası arenada rekabet gücünü artırabilmektedir.
GRI nedir sorusuna tüm detaylarıyla birlikte cevap verdikten sonra biraz da sürdürülebilirlik raporlamasının temel unsurları nelerdir onlardan bahsedelim. Bunlar;
• Ekonomik performans,
• Çevresel performans,
• Sosyal performans,
• Taahhütler ve politikalar,
• İlerleme ve başarılar,
• Paydaş ilişkileri,
• Doğrulama.
Yukarıda bahsi geçen unsurlar sürdürülebilirlik raporunun genel yapısını oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra her kuruluş gerekirse kendi ihtiyaçlarına ve mevcut özelliklerine göre bu unsurları ve içeriğini değiştirerek kendisine göre özelleştirebilir. Bu konuda uzman desteği almak ve detaylarıyla konuya hakim olabilmek adına bizimle iletişime geçebilirsiniz. Uzmanlarımızla yapacağınız canlı görüşmeler neticesinde kafanıza takılan tüm sorulara sağlıklı cevaplar alabilirsiniz.
Çok daha fazlası için sitemizde yer alan numaramızı arayın, Aşan Danışmanlık müşteri temsilcileri sizi bilgilendirecek ve aklınızdaki soruların tamamını yanıtlayacaktır.