Tarlada veya çiftlikte başlayıp üretim alanlarında, son üründen çeşitli pazarlarda veya hizmet sektörü aracılığıyla nihai tüketiciye ulaşana kadar devam eden her süreç, gıda sektörünün bir parçası olarak kabul edilmektedir. Eğer firmanız da bu devasa tedarik ağında faaliyet gösteriyorsa hijyen ve sanitasyon kontrolleri bütün uygulamalarınızda karşınıza çıkacak demektir.
Aşan Danışmanlık sektöre hakim olan uzmanları ile sizlere gereken desteği sunabilmektedir. Konu ile alakalı gerekli araştırmayı yapmanızın ardından bilgi & teklif alabilmek adına hemen içeriğin sonunda yer alan telefon numaralarımızdan bize ulaşmanız her zaman mümkündür.
Hijyen ve sanitasyon birbirini tamamlayan kavramlardır. Hijyen terimi tıbbi uygulamalarda ve günlük yaşamda yaygın olarak kullanılırken, sanitasyon terimi gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hijyen, hastalıkların ortadan kaldırılmasını ve yayılmasını önlemeyi amaçlayan ve sağlığın korunması ile eş anlamlı olan, koruyucu hekimlik olarak adlandırılabilecek uygulamaları içermektedir. Gıda hijyeni her şeyden önce tarladan, çiftlikten sofraya kadar her aşamada sağlıklı gıda üretimi için gerekli koşulların sağlanması işlemidir. Çevre veya ürün hijyeni, ortamdaki ya da üründeki mikroorganizmaların hastalığa neden olmayacak düzeyde olması anlamına gelir.
Dezenfeksiyon, sağlığa zararlı aktif ve çoğalan mikroorganizmaların miktarının, fiziksel veya kimyasal yollarla sağlığa zarar vermeyecek düzeye indirilmesi işleminden oluşmaktadır. Yemek alanlarında ideal hijyen ve sanitasyon koşullarını sağlamak için dezenfeksiyon zorunludur; ancak genellikle yalnızca temiz yüzeyler dezenfekte edilebilmektedir. İdeal hijyen seviyesine ulaşmak gıda endüstrisinin mutlak hedefi olduğundan temizlik ve dezenfeksiyon üretimin bir parçası olarak düşünülmelidir. Yazılı talimatlarda temizlik ve dezenfeksiyon teknikleri mutlaka yer almalı ve talimatlara tam olarak uyulmalıdır.
Türkiye’nin önde gelen danışmanları ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Aşan Danışmanlık bu alanda kendini kanıtlamış ve en çok tercih edilen belgelendirme firmaları arasında yer almıştır.
İşin ve gıdanın türü, temizlik ve dezenfeksiyon gerekliliklerini belirlemektedir. Örneğin; bir işletmenin yüksek riskli alanlarının düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekirken, düşük riskli alanların yalnızca temizlenmesi mümkündür. Hammadde alımından paketleme hattına kadar üretimin tüm aşamalarında gerekli olan temizlik, özellikle tüketime hazır gıdalar için HACCP programının önemli bir faktörüdür. Temizlik çok sayıda mikroorganizmayı ortadan kaldırsa da ne yazık ki mikroorganizmaları öldüren bir işlem olarak kabul edilmemektedir. Mikroorganizma sayısını ideal seviyeye indirmek için dezenfeksiyon işlemi gereklidir.
Gıda İşletmelerinde Hijyen Ve Sanitasyon Denetimi kapsamında uygulanacak sanitasyon programının içeriğini şu şekilde sıralamak mümkündür:
1. Üretim uygulamaları: İşçiler tarafından üretim alanını temiz tutma ilkesine uyulmalıdır. Çok miktarda ürünün dökülmesi halinde uygun talimatlarına izlemesi gerektiği ve kalan atıkların sanitasyonu zorlaştıracağının bilincinde olunmalıdır.
2. Hazırlıklar: Üretim alanı ve araç-gereçlerin temizliği yapılmadan önce elektrikli aletler ve suyun değmeyeceği kısımlar kapalı tutulmalıdır. Cihaz sökülürken parçaları mümkün olduğunca yükseğe yerleştirilmelidir. Tüm hammadde ve ambalajların su ve kimyasallardan etkilenmeyecek şekilde alandan uzaklaştırılması veya üzerinin kapatılması gerekmektedir.
3. 6 adımlı temizlik yapılmaktadır. Bunlar;
-Kaba yapılı kirler uzaklaştırılmaktadır.
-Ön çalkalama yapılmaktadır.
-Temizlik deterjanla yapılmaktadır.
-İkinci çalkalama yapılmaktadır.
-Dezenfeksiyon işlemi uygulanmaktadır.
-Son çalkalama yapılmaktadır.
4. Yenileme: Sanitasyonun tamamlanması ve mikrobiyal aktivitenin engellenmesi amacıyla fazla suyun ortamdan uzaklaştırılması veya ekipmanın kurutulması gereklidir. Böylece bir sonraki değişime kadar mikroorganizmaların büyümesi engellenmiş olur .
5. Temizlik aletlerinin temizliği: İşlem sonrasında temizlik aletleri de mutlaka temizlenmeli, kirlenme kaynağı olmamalıdır. Ekipmanlar mikrobiyal kontaminasyonu bir alandan diğerine taşıyabilir. 48 saatten fazla bekletilmiş olan ekipmanların, temiz olsalar bile kullanımdan önce mutlaka tekrar dezenfektesi yapılmalıdır. Temizlik maddelerinin sürekli kullanıldığı ve kullanımlar arasında dezenfektan içerisinde saklandığı durumlarda dezenfektanın 2 ya da 4 saatte bir değiştirilmesi gerekmektedir.
Firmamız, gıda işletmelerinin kurumsallaşma ve markalaşma için ihtiyaç duyduğu tüm sertifikasyon süreçlerinde uzman destek hizmetlerini sürdürmekte, gerekli tedbirleri en uygun ve en hızlı şekilde uygulamaktadır. Uzun yıllardır çok sayıda firmaya sunduğumuz profesyonel danışmanlık hizmetleri, bizden aldığınız hizmetin kalitesini garanti eder. Gıda sektöründe ihtiyaç duyduğunuz her türlü kalite sistem uygulaması, muayene ve belgelendirme süreçleriyle ilgili sorularınız için firmamızın uzman kadrosuna her zaman ulaşabilirsiniz.
Daha fazla bilgi için lütfen müşteri temsilcilerimize sorularınızı iletin, ayrıca teklif taleplerinizi email adresimizden isteyebilirsiniz. Son olarak GIDA ile ilgili her zaman bilgilendirme yaptığımız INSTAGRAM sayfamızı da takip edebilirsiniz.