Eko etiketler bir ürünün çevreci olduğunu; çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirildiğini gösteren düzenlemelerdir. Düşük enerji kullanımı, azaltılmış çevresel kirlilik, geri dönüştürülebilirlik, düşük ekolojik ayak izi, insan ve hayvan sağlığının korunması, eko etiket uygulamalarının ortak kriterlerinden bazılarıdır. Günümüzde tekstil, elektronik, temizlik ve hijyen, kağıt, mobilya, kimya, kozmetik vb gibi ürünlerin birçoğu için eko etiket (ecolabel) programları geliştirilmiştir. Bazı programlar ülke ya da bölge bazında geçerliyken bazıları uluslararası düzeyde geçerli olmaktadır. Ülkemizde de bu konuyla ilgili yasal düzenlemeler yapılmakta ve üreticiler için eko etiketleme kriterleri açıklanmaktadır. Eko etiketler ile ilgili daha detaylı bilgi için Aşan Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.
Günümüzde Avrupa ve ABD başta olmak üzere birçok ülkede eko etiket sertifikasyon programları bulunmaktadır. Blue Angel (Almanya), Nordic Swan (İskandinav ükeleri), NF Environnement (Fransa), Prijatel Okoli?a (Hırvatistan) ve ülkemizde 2018 yılında çıkarılan Çevre Etiketi Yönetmeliği bunlara örnektir. Avrupa Birliği genelinde ise (AB) 66/2010 sayılı Ekoetiket Direktifi, konuyla ilgili yasal bir zemin oluşturmaktadır. LEED (Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik), Energy Star, NaturePlus, ECOLOGO gibi ekoetiketler de uluslararası düzeyde tanınan düzenlemelerden bazılarıdır. Eko etiketlerle ilgili ürün ve sektör bazlı çok sayıda etiketleme standardı mevcuttur. ISO 14020 serisi standartlar, çevre etiketi ile ilgili gerekliliklerin ve etiketleme kriterlerinin anlatıldığı yaygın kullanılan standartlardan bazılarıdır.
Eko-etiket sahibi olmak isteyen kuruluşların takip etmesi gereken adımları şöyle sıralayabiliriz:
- Ürünün hangi standart / yönetmelik çerçevesinde etiketleneceğini belirleme
- Akredite belgelendirme kuruluşlarına başvuruda bulunma
- Ürünün çevresel gereksinimleri karşıladığını doğrulama; standart ve/veya yönetmelikte yer alan çevresel kriterler test, analiz, muayene, denetim, kontrol, kalite güvence vb gibi süreçlerle doğrulanabilmektedir.
- Yapılan çalışmaların raporlarının belgelendirme kuruluşu ile paylaşılması
- Gerek görülen durumlarda üretim tesislerinin ziyaret edilmesi ve incelenmesi
- Tüm aşamaların başarıyla tamamlanmasının ardından eko etiketin ürüne yerleştirilmesi
Eko etiket sahibi olmak isteyen firmalar Aşan Danışmanlık’tan konuyla ilgili detaylı bilgi alabilir.
Eko Etiket Kullanımının Avantajları
Eko-etiket (ecolabel) kullanımının firmalara, kullanıcılara ve diğer sektör paydaşlarına sağladığı faydalardan bazıları şunlardır:
* Çevresel ayak izi düşük ürünlere erişimin kolaylaşması
* Tüketim bilincinin artması; etik üretim ve tüketim yaklaşımının benimsenmesi
* Firmaların piyasada farklılaşabilmesi ve çevreci ürün çeşitliliğini artırabilmesi
* Çevresel uyumlulukla ilgili yasal düzenlemelere daha kolay uyum sağlanması
* AB ve ABD başta olmak üzere diğer ülke pazarlarına çevreci ürün arz edebilme
* Çevreci ürün geliştirme konusundaki teşvik ve hibelerden faydalanabilme; kamu ve özel sektör ihalelerinde öncelik hakkı edinme