Eco Friendly ya da Çevre Dostu ürün belgesi, NSO-NAP 3 standardı çerçevesinde düzenlenen bir belgedir. Doğal ürünlerle ilgili uluslararası düzeyde geçerli standartlar geliştiren NSO kuruluşunun 2018 yılında yayınladığı NSO-NAP 3 standardı, çevreci ürünlerin etiketlenmesi ve belgelendirilmesi için geliştirilmiştir. NSO-NAP 3 : 2018 Küresel Çevre Etiketleri Standardı ile sağlanan işaretlemeler ürün ve/veya hizmetle ilgili çevresel kriterleri belirlemek ve tüketicileri ürünün çevresel performansı konusunda bilgilendirmek amacıyla yapılmaktadır. Hammadde, üretim veya hizmet süreçleriyle ilgili kurallar, ilkeler ve prosler bu standardın içerisinde verilmiştir.
NSO-NAP 3 standardı belirli periyotlarla gözden geçirilmekte ve teknik olarak yeniden kontrol edilmektedir. Tüketiciye doğru çevresel bilgileri vermeyi amaçlayan standart ile çevre dostu ürün beklentilerinin karşılanması hedeflemektedir. NSO-NAP 3 standardı ürünlerinin çevre üzerinde zararlı etkisi bulunmadığını garanti etmemekte ve bu konuda bir güvence sağlamamaktadır. Ekosistem ve çevresel güvenlik prensipleri göz önünde bulundurularak üretilen ürün ve hizmetlerin kullanıcı ve çevresel beklentileri karşılamak üzere hazırlanmıştır. Standart ile çevreye zarar vermeyecek veya potansiyel olumsuz etkileri minimize edecek önlemler ve kontroller sağlanarak çevre dostu ürün ve hizmetler geliştirilmesi hedeflenmektedr.
NSO-NAP 3 standardında şu konularla ilgili gereksinimler ve prosedürler yer almaktadır:
- Çevre etiketi türleri
- Genel gereksinimler
- Uygulama ve etiketleme
- Belgelendirme kontrolleri, test ve muayene
- Denetimler
- Belgelendirme kuruluşları
- Ürünlerin izlenebilirliği
- Lisanslı denetçiler
- Lisanslı kuruluşlar ve laboratuvarlar
- Lisanslı danışmanlık
- Tip 1/2/3 etiket beyan örnekleri
NSO-NAP 3 standardı, çevre dostu ürün belgesinin nasıl alınacağına dair kural ve esasları açıklamaktadır. Bu bağlamda, üretici firmalar ürünlerinin çevresel uyumluluk gerekliliklerini karşıladığını doğruladıkları takdirde akredite sertifikasyon kuruluşlarına belge başvurusunda bulunabilmektedir. Doğrulama işlemi çeşitli test, analiz, kontrol, muayene veya denetim çalışmalarıyla yapılabilmektedir. Belgelendirme kuruluşunun denetçileri gerekli çalışmaları ve hazırlanan dokümanları inceledikten sonra değerlendirme yaparak belgelendirme kararını vermektedir. Eco Friendly (Çevre Dostu) Belgesi düzenlendikten sonra ürünler, üzerine gerekli işaretleme yapılarak piyasaya sunulabilmektedir. Eco Friendly Belgesi almak isteyen firmalar Aşan Danışmanlık’tan süreçle ilgili daha detaylı bilgi alabilir.