Sekiz yüz´den fazla bilim insanının çalışmalara katkıda bulunduğu, Türkiye de dâhil olmak üzere IPCC’ye üye olan bütün ülkelerin üzerinde anlaştığı rapor net bir gerçeğin altını çiziyor: Tüm atmosfer ve okyanuslar ısındı, kar ve buz kütleleri azaldı, Dünyadaki ortalama deniz düzeyi yükseldi ve sera gazlarının atmosferdeki birikimleri artmış durumda. Hem yaşadığımız dünya hem de bizler çok büyük risk altındayız!
En temel faydalanıcısı T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olan, Human Dynamics, REC ve AESA konsorsiyomu tarafından sürdürülen "Düşük Karbonlu Kalkınma İçin Çözümsel Tabanlı Strateji ve Eylem Gerçekleştirilmesi Teknik Yardım Projesi" Haziran 2017 yılı itibariyle başlamıştır. Bu projenin süresi 3 yıldır. REC Türkiye bu proje dahilinde bilhassa ulusal mevzuatımıza uyumlaştırılacak iklim değişikliği ile iligli AB direktiglerine yönelik Etki Analizi çalışmaları gerçekleştirilecektir.
Projenin Hedefi
Büyük sorunumuz olan iklim değişikliği ile bilimsel tabanlı mücadele yoluyla küresel çalışmalara katkı sağlayarak, insan kaynaklı sera gazı salımlarının olabildiğinde en az seviyeye indirilmesi.
Öngörülen Sonuçlar
Sonuç 1: İklim değişikliği ile ilgili yapılan mevcut planlarınn gözden geçirilip değerlendirilmesi
Sonuç 2: AB iklim mevzuatına yönelik düzenleyici ve sektörel etki analizlerinin hazırlanması
Sonuç 3: İDEP’te belirtilen eylemlerin seçilen ekonomik sektörlerde yaratacağı maliyet ve salım azaltım potansiyellerinin belirlenmesi
Sonuç 4: Olası planlamalar için analitik bir temel ve uzun vadede yeşil büyümeyi oluşturacak eylemlerin geliştirilmesi
Türkiye’nin Emisyon Azaltım Hedefi Ne Olabilir?
Kabron bütçesi ifadesi, belirli bir süre zarfında atmosferin kaldırabileeceği, yani ortalama olarak sıcaklıklardaki artışın 2 derecenin altında kalmasına imkan sağlayacak toplam küresel sera gazı emisyonunu göstermek için kullanılmaktadır. Ülkeler arası iklim değişikliği paneli tarafından duyurulan 5.Değerleme Raporu´na göre, küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutabilmek için sanayi devriminden bu yana izin verilebilecek azami emisyon ölçüsü, yani küresel karbo bütçesi muhtemelen 2900 GtCO2 civarında. Bu miktarın 1900 GtCO2, yani yüzde 65´i 2011 yılına kadar tüketilmiş durumda.
Mevcut emisyon grafikleri, kalanm 1000 GtCO2´nin 2050 yılından daha önce atmosfere bırakılacağını göstermektedir. 2 derecenin hedefini gerçekleştirmek için 2055-2070 yılları arasında net karbon emisyonlsarının, 2080-2100 yılları arasında da mutlak emisyonların sıfırlanması gerektiğinin önemi vurgulanıyor.