Teklif Formu
0212 438 04 76
0541 341 20 34
info@asandanismanlik.com

BRC Global Gıda Standardı Nelerdir?

 

BRC Global Gıda Standardı Nedir?


BRC Global Gıda Standardı 1996 yılında endüstrinin duyduğu ihtiyaçlara yanıt olarak, tedarik zinciri içerisinde gıda güvenliğinin standartlarını belirlemek adına İngiliz Perakende Konsorsiyumu (British Retail Consortium) tarafından kurulmuştur. Gıda endüstrisi uzmanları ile beraber hazırlanmış olan BRC Global Gıda Standardı’ nın ilk versiyonu 1998 yılı içerisinde yayınlanmıştır. Günümüzde BRC hem gıda hem de dışı ürün kategorileri içerisinde global olarak tanınmış olan üçüncü taraf sertifikasyonun operasyonu sağlayan bir kuruluş olmuştur. BRC, 2020 yılı içerisinde ise BRCGS şeklinde resmi olarak isim değişikliği yapmıştır.
BRC Gıda Güvenliği Standardı kalite, güvenlik ve operasyonel kriterleri garanti altına alarak üreticilerin yasal gerekliliklere uygunluğunu ortaya koyarak sağlamış olur. BRC Gıda Güvenliği Standardı bu dönemlerde lider perakendeciler, üreticiler ve gıda sektöründe bulunan firmalar tarafından gereklilik olarak görülür. BRC Gıda Güvenliği Standardı çerçevesi, gıda ve gıda katkı maddesi üreten, işleyen ve son olarak paketleyen endüstrilerde gıda güvenliği, bütünlüğü, yasallığı ve kalitesinin nasıl yönetileceğini oluşturarak bu konuda global tanırlılık sağlar.


BRC Global Gıda Standardı Uygulanabilen Sektörler


BRC Global Gıda Standardı üretimi, işlemesi ya da paketlemesi yapılan firma ve müşteri markalı ürünler için gereklilikleri belirlemektedir. Bu firmalar aşağıda belirtilen ürünlerin üreticisi olabilir:
•    Et, balık, süt ürünleri
•    Sıvı ve katı yağlar
•    İşlenmiş, hazır ya da kurutulmuş gıdalar
•    Meyve, sebze, kuruyemiş
•    İçecekler
•    Unlu mamüller
•    Tatlı ve atıştırmalıklar
•    İşlenmiş gıdalar
•    Gıda üreticileri, girdileri ya da katkıları
•    Meyve ve sebzeler gibi başlıca gıdalar
•    Evcil hayvanlar için üretilen hayvan gıdaları


BRC Belgelendirmesi, denetimin yapıldığı sahada imal edilmiş ya da hazırlanmış olan ürünlere uygulanarak, üretim saha yönetiminin doğrudan kontrolü altında olan depo tesislerini de kapsamı altına alır.


BRC Global Gıda Standardı Ana Başlıkları
Kısım – I Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
BRC Global Gıda Standardı gelişimi ve yararları ile alakalı tanıtım ve arka plan bilgilerini içerir.
Kısım – II Gereklilikler
BRC Sertifikasyon hakkının kazanılması için firmaların uymak zorunda olduğu gerekliliklerin detaylarını içermektedir.
1.    Üst yönetim taahhüdü
2.    Gıda güvenliği planı – HACCP
3.    Gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemi
4.    Tesis standartları
5.    Ürün kontrolü
6.    Proses kontrol
7.    Personel
8.    Yüksek – risk, yüksek – dikkat ve ortam koşullarında yüksek – dikkat üretim risk alanları
9.    Ticari ürünler için gereklilikler
Kısım – III Denetim Protokolü
Denetim prosesi ve sertifikasyon hakkı kazanma kuralları ile alakalı bilgileri içerir. Standart kapsamında farklı sertifikasyon programlarını ve logo bilgileri ile BRC Standart Rehberi hakkında bilgileri içererek detaylandırır.
Kısım – IV Yönetim ve Denetim
BRC Global Gıda Standardının ve programın uygulanması için kayıtlı olan sertifikasyon firmalarının yönetimi ile ilgili yönetim ve denetim sistemini tanımlamaktadır.
Ekler:
Ekler denetçi yetkinliği, ürün kategorileri, uygunsuzlukların düzeltilmesi ve sözlük gibi gerekli bilgileri sağlamaktadır.


BRC Global Gıda Standardı ve Uygunsuzluk Yapısı


BRC Global Gıda Standardı; tesisler için iki farklı denetim opsiyonu sağlamaktadır:
1.    Haberli denetim, tesis ve sertifikasyon firmasının denetlenme tarihlerine daha önceden karar vermesi
2.    Habersiz denetim, denetim tarihinin tesise denetimden hemen önce bildirilmesi
BRC Gıda Güvenliği Sistemi, haberli denetim uygulanan programda sertifika almaya hak kazanan firmaları uygunsuzluk sayısı ve tipine göre AA, A, B, C, D sertifika derecelerinden biri ile sertifikalandırır. Habersiz denetim seçeneğinin uygulandığı firmalara ise kalite yönetim sistemlerinin ne kadar yetkin olduğunu gösterebilmek adına fırsat sağlanır ve başarılı olan firmalar denetimdeki uygunsuzluk sayısı ve tipine göre AA+, A+, B+, C+, D+ olarak derecelendirilir.
BRC Global Gıda Standardı gereklilikleri doğrultusunda denetleyen kişi tarafından belirlenmiş olan uygunsuzluk düzeyi, şiddeti ve riski ile ilgili objektif olarak bir karar alınır ve denetim esnasında toplanan kanıt ile yapılan gözlemlere dayalıdır. Belgelendirme firmasının yönetimi tarafından doğrulanmaktadır.


BRC Global Gıda Standardının Faydaları


•    BRC Gıda Güvenliği Sistemi içerisinde HACCP ya da risk bazlı yaklaşımların uygulanması.
•    Ürüne herhangi bir şeyin bulaşma risklerinin minimize edildiği bir ürün işleme ortamı sağlaması.
•    Gıda ürününün üretilebilmesi için gıda güvenliği standartları ve iyi üretim uygulamaları ile uyumlu, yasal ve detaylı spesifikasyonların hazır olmasını sağlaması.
•    Tedarikçilerinin belirlenen ürünü üretmek konusunda yeterli olarak yasal gerekliliklere uyduklarını ve proses kontrolü için gereken sistemleri uyguladıklarının sağlanması konusunda ikna olunması.
•    Ürün incelemeleri, test ve analizler için risk değerlendirmeleri ile hazırlanan programların oluşturularak uygulanması.
•    Müşteri şikayetlerinin incelenmesi ve gereken şekilde düzenlemelerin yapılması.

 

“Aşan Belgelendirme Kuruşu olarak bütün süreçlerde sizlere hizmet sağlamaktayız. Detaylı bilgiye sahip olmak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.”




 

HEMEN FİYAT TEKLİFİ AL

Ne Aramıştınız ?