Barkod
Dikdörtgen biçimde, paralel şekilde çizilmiş farklı kalınlıktaki çizgilerden ve bu çizgiler arasında bulunan boşluklardan oluşan uzun ve kısa siyah çubukların oluşturduğu simgeye verilen addır. Barkodlar verilerin hatasız ve otomatik olarak bir ortamlardan başka bir ortama aktarılmasını sağlamaktadır.
Ürün stok kodu gibi referans numaraları gibi pek çok bilgi barkodlar aracılığı ile kolayca ulaşılabilmektedir. Bu bilgilerin bilgisayar ortamına el yardımıyla girilmesine nazaran çok daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde girilmesini barkodlar sağlamaktadır.
1940 yılında Amerikalı bir market zincirinin ürünlerini hızlı bir şekilde sisteme kaydetmek için Bernand Silver tarafından geliştirilmeye başlamıştır. Bernand’ın geliştirdiği sistem Mors alfabesine benzeyen bir yöntem ile ortaya çıktı. Daha sonra bu sistem yerini inceli kalınlı çizgilere bıraktı. Günümüze de kullanılan bu yöntem en yaygın kullanılan barkod sistemidir.
Barkod Üzerindeki Çizgiler Ne Anlama Gelir?
Barkodlar farklı kalınlıkta çizgi ve boşluklardan oluşur. Barkodlar üzerindeki siyah çizgiler 1, boşluklar ise 0 sayısını ifade etmektedir. Çizgilerin kalınlıklarına göre anlamları da değişmektedir. En ince siyah çizgi bir birimi (1) ifade ederken en kalın siyah çizgi ise dört birimi (1111) ifade etmektedir.
Çizgilerde olduğu gibi aynı durum boşluklarda da geçerlidir. En dar boşluk bir birimi (0), en geniş boşluk ise dört birimi (0000) ifade etmektedir.
Ülkemizde de en çok kullanılan ve en çok bilinen barkod çeşidi EAN – 13 barkodudur. Bu barkod 13 haneden oluşur. 4 kısma ayrılan bu rakamların birincisi 3 rakamdan oluşmaktadır. Birinci kısım ülke veya simge kodunu gösterir. Bu kod ülkeden ülkeye değişir. Her ülkenin kendine ait kodları bulunmaktadır.
İkinci kısım ise firma kodunu göstermektedir. Bu kısım 4 rakamdan oluşur. Üçüncü kısım ise 5 rakamdan oluşmakta ve ürün tanıtımı için kullanılmaktadır. Son kalan rakam ise dördüncü kısım içindir. Bu bölüm barkodun doğru okunabilmesi için hesaplamalar sonucu oluşturulur.
UPC Barkod
UPC yani Universal Product Code kelimelerinin kısaltmasıdır. Evrensel ürün kodu anlamına da gelen UPC kodların en geniş uygulamaya sahip barkod standartlarındandır. UPC barkod sistemleri en çok UPC – A ve UPC – E’dir.
UPC – A
UPC – A perakende sektörü için kullanılmaktadır. 12 haneli nümerik karakterlerden oluşan UPC – A sembollerin 11’i data, 1 tanesi ise kontrol hanesi olarak tanımlanır.
UPC – E
UPC – E, 7 hane UPC sembolojisidir. Küçük ölçekli perakende sektörü için kullanılan bu barkod türü 6 hane girilir, 7. Hane ise kontrol hanesidir.
Barkod’un Üretici ve Perakendecilere Yararları
o ISO standartlarının gerektirdiği izlenebilirliği sağlar,
o Ürünlerin giriş – çıkış ve stok bilgileri izlemeyi sağlar,
o Ürünlerin denetimini kolaylaştırır,
o Kalite – kontrol işlemlerinin sürecini kısaltır,
o Ürün siparişlerinde stok durumunun anlık kontrolünü sağlar,
o Maliyet takibi sağlanır,
o Çalışma verimliliği artar,
o İşgücü ve yerden tasarruf sağlanır,
o Ürünlerin hareketliliği ve stok durumları kolaylıkla izlenebilir.
o Envanter sayımı hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleşir.
o Ürünlerin depodaki yönetimi ve reyon düzeninde kolaylık sağlanır.
o Müşterilerin bekleme süresi kısalır ve işlemlerde hız kazanılır.
o İşlemlerde hatalar azalır ve müşterilerin güveni sağlanır.
o Satış istatistiklerinde verilere rahatça ulaşılır.
o Kasa kapatma işlemlerinde kolaylık sağlanır.
Barkod Basım Yöntemleri
Barkod basımı için birden farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yollar kendi içerisinde avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Barkod basım yöntemlerine maddeler halinde bakacak olursak;
o Lazer yazıcıda barkod basımı,
o Barkod yazıcıda barkod basımı,
o Direk Termal Baskı,
o Termal Transfer Baskı,
Tüm Barkod Çeşitleri
o UPC
o EAN
o COD 39
o COD 128
o ITF (INTERLEAVED 2 OF 5)
o COD 93
o CODABAR
o MSI PLESSEY
o QR CODE
o DATAMATRIX CODE
o PDF 417
o AZTEC
Barkod Numarası Nasıl Oluşturulur?
Sistemsel işlerin daha kolay ilerlemesini sağlayan barkod sistemine kayıt olmak için, belirli bir rakam düzenine sahip olunması gerekir. Her ülkenin kendi barkod referans numarası ile sisteme dahil olunması gerekmektedir. Türkiye’nin barkod numarası 869’dur. Barkod hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve belgelendirme eğitimleri hakkında bilgi için Aşan Danışmanlık ile iletişime geçilmelidir.