Aşan Danışmanlık web sitesinde ATEX Sertifikası hakkında bir çok veriye erişmek mümkün, bugün siz değerli ziyaretçilerimize Atex Belgesi Nasıl Alınır? sorusunun yanıtını sunuyor olacağız.Avrupa Birliğinde geçerli sertifikalardan biri olan ATEX tüm dünyaca kabul edilir. Mevzuat, 1 Temmuz 2003 tarihinden bu yana yürürlüktedir.
Atex Belgesi nasıl alınır? Atex belgesi patlayıcı ortamlarda çalışan maddeleri kapsam altına alır. ATEX sertifikasın da öncelikle insan sağlığını koruma altına almak gerekir. Direktifin içeriğindeki hassasiyetin ana nedenlerinden bir tanesi de budur. Günümüzde iki ayrı ATEX direktifinden söz edebiliriz. Ekipman direktifi tamamen patlayıcı mekanlarda kullanılan ürünleri ifade eder. Atex mevzuatında sağlık ve güvenliğe dair asgari gereksinimler yer almaktadır. Ülkemizde kanunlar Çalışma Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. 30 Nisan 2013 tarihinden bu yana, standartlar açık şekilde belirlenmiştir. Türkiye’de gerekli denetimlerin yapılmaması nedeniyle geçmiş zamanda birçok kaza ortaya çıkmıştır. Can ve mal kayıplarının önüne geçmek için günümüzde denetimlerin sıklığı da arttırılmıştır.
ATEX sertifikası patlayıcı dışında parlayıcı ve kolay yanma özelliğine sahip olan ürünleri de içerisinde bulunduruyor. Bu ürünlerin üretimini yapan işletmeler ATEX sertifikası almak zorundadır. ATEX ayrıca uluslararası düzeyde geçerliliği sertifikalar arasındadır.
CE işareti kalite standartlarından bir tanesidir. Onaylanmış bir belgelendirme kuruluşu gerekli mevzuatları yerine getirmeniz durumunda sizlere belgeyi verecektir. Belgelendirme sırasında ürünler konusunda gerekli eğitimlerde verilmektedir. Kullanılacak ürünler üzerinde tüm bilgilerin eksiksiz olarak eklenmesi gerekir. ATEX değerlendirme süreçlerinde sizlere profesyonel destek verebiliriz. İşletmelerin üretim tesislerinde mevzuatın güncel versiyonuyla tam uyum sağlaması gerekir. Aksi durum durumda işletmeler cezaya çarptırılır. Değerlendirme süreci diğer uygulamalara göre daha uzun sürebilir. Değerlendirme kapsamında;
• Personeller dışında giriş ve çıkış kontrolü,
• Personel koruyucu ekipmanların durumu,
• Mekanik ekipman uyumu,
• Üretim atıklarının takibi,
• Riskli bölgelerin kontrolü,
• Yangın ve benzeri durumlara personel eğitimi,
• Patlayıcı maddelerin temizlenmesi bu kapsam içerisindedir.
ATEX sertifikasında patlayıcı ortamlarda yer alan her türlü ekipman bu alanda değerlendirme altına alınacaktır. Yönetmelik özelinde patlayıcı ürünler üzerinde her koşul dikkate alınır. Ayrıca patlayıcı atmosferin dışında etkin bir şekilde kullanılan ekipmanlarda kontrol edilir. ATEX sertifikasının oldukça geniş bir kapsamı bulunur. Yapılan güncellemelerle birlikte bu kapsamın sınırları daha da genişliyor.
ATEX Direktifleri Nelerdir?
Bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin ATEX’e uyması gerekir. Yapılan son değişikliklere göre;
• Riskli ürünlere CE sertifikası konusunda zorunluluk getirildi.
• Patlayıcı ortamlara ilişkin kategorilendirme oluşturuldu.
• Tozlu ortamlar kapsam içerisine eklendi.
Belgeyi alabilmek için bu alanda faaliyet gerçekleştiren firmalarla iletişime geçmelisiniz. Belgelendirme alanında birbirinden farklı prosedürler uygulanmaktadır. Ürünlere ve kategoriye bağlı olarak işlemler değişim göstermektedir.
Sistem belgelendirme alanında sizlere gereken desteği verebiliriz. Firmamız mesleki ve idari konularda hızlı ve sorunsuz tüm hizmetleri uygun fiyatlara sunabiliyor. Türkiye´nin neresinde olursanız olun ihtiyacınız olan belge ve dökümanları bizlerden alabilirsiniz. Atex Belgesi nasıl alınır? sorusunun cevabı için bizleri arayabilirsiniz.
Daha fazlası için AŞAN Danışmanlık firmamıza incelediğiniz web sitesinde yer alan telefon numarası veya whatsapp hattı ile hemen ulaşabilir veya kurumsal instagram hesabımızdan anında DM yolu ile teklif talep edebilirsiniz.