Teklif Formu
0212 438 04 76
0545 341 43 49
info@asandanismanlik.com

Agrega CE Belgesi

 Agrega CE Belgesi


Agrega CE Belgesi, 305/2011/AB sayılı Yapı Malzemeleri Direktifi doğrultusunda verilmektedir. Agrega, beton yapımında kullanılan kum, çakıl taşı, kırma taş vb gibi malzemelere verilen ortak bir isimdir. Yapı sektörünün en temel bileşenlerinden biri olduğundan agregalar, yapı kalitesi, güvenliği ve sağlamlığını doğrudan etkilemektedir. Agrega CE Belgesi de üreticilerin ürünleri için asgari gereklilikleri sağladığını göstermektedir. 305/2011/AB sayılı yönetmelik, agrega üretimi yapan firmaların bu malzemelerin temel karakteristikleri ile ilgili performans beyanı yapabilmesi için gerçekleştirmesi gereken çalışmaları açıklamaktadır. Bu yönetmelik çerçevesinde agrege CE Belgesi alan firmalar, ürünlerini Avrupa pazarına sunabilmekte ve iç piyasadaki yasal zorunlulukları gerine getirmiş olmaktadır.


Agrega CE Belgesi Nedir?


Agrega CE Belgesi’nin kapsamının açıklandığı 305/2011/AB direktif, ülkemizde 2013 yılında çıkarılan bir yönetmelik ile kabul edilmiştir. 10 Temmuz 2013 tarihinde 28703 sayılı Resmi Gazete’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan Yapı Malzemeleri Yönetmeliği, birçok yapı malzemesi için uyulması gereken teknik ve güvenlik gerekliliklerini açıklamaktadır. Beton malzemeleri, ısı yalıtım malzemeleri, alçıtaşı, yer döşemeleri, yapısal yaıştırıcılar, harç ve sıvalar, montaj aksesuarları ve daha birçok malzeme yönetmelik kapsamındadır. Agrega da bunlardan biridir. Agrega üreticilerinin veya işleyicilerinin piyasaya ürün arz etmeden önce birtakım testler yapıp ürünün performansını doğrulaması gerekmektedir. Bu doğrulama sonucunda onaylanmış kuruluşlar tarafından agrega CE Belgesi düzenlenmektedir.


Agrega CE Belgesi Kapsamı


Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’nde performansın değişmezliğinin değerlendirilmesi ve doğrulanması için belirlenen birkaç farklı kategori bulunmaktadır. Agrega CE Belgesi, Sistem 2+ uygunluk değerlendirme sistemine göre düzenlenmektedir. Bu durumda imalatçı firmaların yapması gerekenler şunlardır:
•    Malzeme tipi testinin yapılması: Agrega malzemesinin tipi, hesaplama ve çeşitli açıklayıcı belgelere dayanarak belirlenmelidir.
•    Fabrikada yapılan agrega üretimi onaylanmış kuruluşar tarafından kontrol edilmektedir.
•    Fabrikadan alınan numune ürünler, önceden hazırlanmış test planına göre test edilmektedir.
•    Onaylanmış kuruluşlar, fabrika üretimini ilk etapta başlangıç denetiminden geçirmeli; daha sonra sürekli gözetim, ölçüm ve değerlendirme çalışmaları yürütmelidir.
Agrega CE Belgesi almak isteyen üreticiler, agregalarla ilgili bazı Avrupa standartlarını referans almalıdır. Bu standartlar, agregaların özelliklerinin belirlenmesi ve test edilmesi için gerekli kural ve prensipleri açıklamaktadır. Bu standartlardan bazıları şunlardır:


•    EN 12620: Betaon agregaları
•    EN 13043: Yollar, havaalanları ve trafiğe açık diğer alanlardaki bitümlü karışımlar ve yüzey uygulamalarında kullanılan agregalar
•    EN 13450 Demiryolu balastları için agregalar
•    EN 932: Bu standart farklı bölümlerden oluşmaktadır ve agregaların genel özellikleri için yapılması gereken deney yöntemlerini açıklamaktadır.
•    EN 933: Agregaların geometrik özelliklerinin belirlenmesi için yapılan testleri açıklamaktadır. İçerisinde eleme yöntemi, pürüzlülük, şekil indeksi, akış katsayısı, kum eşdeğer testi ve daha birçok farklı bölüm yer almaktadır.
•    EN 1097: Agregaların mekanik ve fiziksel özelliklerinin tespiti için yapılacak testleri açıklamaktadır. EN 933 gibi toplamda 10 farklı bölümden oluşmaktadır.
•    EN 1367: Agregaların termal ve hava koşullarına karşı özelliklerinin belirlenmesi için hangi testlerin yapılması gerektiğini açıklamaktadır.
•    EN 1744: Agregaların kimyasal özelliklerinin tespitinde kullanılmaktadır
•    EN 13055-1: Hafif agregalar - Bölüm 1: Beton, harç ve harç için hafif agregalar


Agrega CE Belgesi Nasıl Alınır?


Agrega CE Belgesi almak isteyen firmaların takip etmesi gereken adımları şöyle özetleyebiliriz:
•    Yönetmelik (305/2011/AB) gerekliliklerinin karşılanması
•    Agregalarla ilgili yönetmelikte atıfta bulunulan; doğrudan veya dolaylı olarak kapsama dahil edilen TS ve EN standartlarının gerekliliklerinin yerine getirilmesi
•    Ürün testlerinin yapılması ve ilgili standartlarda belirtilen gereksinimlerin doğrulanması
•    Teknik dosya hazırlığı; teknik dosya içerisinde ürünle ilgili tüm teknik bilgiler yer almalıdır. Yapılan testler, hesaplamalar, teknik çizimler vs dosyaya dahil edilmelidir. Ayrıca, üretici firma bilgileri, referans alınan standartlar, varsa ürünün kullanım kılavuzu, EC uygunluk beyanı, fabrika denetim raporları vs de dosyaya konulmalıdır. Teknik dosya yaşayan bir doküman olduğundan belgelendirme süreci boyunca gerçekleştirilen tüm çalışmalar dosyaya konulmalı ve süreç sonucunda dosya tamamlanmalıdır.
•    Onaylanmış kuruluşa başvuru yapma
•    Fabrika denetimlerinin gerçekleştirilmesi: Onaylanmış kuruluşlar fabrikaları ziyaret ederek üretim kontrolü yapmaktadır.
•    Agrega CE Belgesi’nin düzenlenmesi: Firmalar, belgelerini aldıktan sonra da onaylanmış kuruluşlar tarafından sürekli gözetim, ölçüm ve değerlendirme çalışmalarına tabii tutulmaktadır.


Agrega CE Belgesi Danışmanlık


Agrega CE Belgesi’ne sahip olmak isteyen firmalar bu süreçte gerçekleştireceği çalışmalarda mutlaka bir danışmanlık firmasından destek almalıdır. Belgelendirme kapsamının belirlenmesi, ürün testlerinin yapılması, onaylanmış kuruluş seçimi, başvuru işlemleri, fabrika denetimlerine hazırlık vb gibi çalışmaların tamamında konunun uzmanlarından destek almak son derece faydalı olacaktır. Aşan Danışmanlık, bu çalışmalar ve daha fazlası için danışmanlık firması arayan şirketlerin ilk başvurduğu kuruluş olmaktadır. Aşan Danışmanlık, sahip olduğu bilgi ve tecrübe sayesinde belge alacak firmaların belgelendirme sürecinin tamamını profesyonel bir şekilde planlamaktadır. Firmalara süreçle ilgili eğitimler veren ve tüm sürecin en hızlı, kolay, şeffaf ve uygun maliyetlerle tamamlanmasını sağlayan Aşan Danışmanlık’a merak ettiğiniz tüm konuları danışabilirsiniz. Agrega CE Belgesi ve diğer tüm CE belgelendirme konularında Aşan Danışmanlık en güvenilir çözüm ortağınız olacaktır.

 

HEMEN FİYAT TEKLİFİ AL
Kapat
E-Bültene Kaydolun Ayrıcalıklı Olun !
✔️ Özel indirim kuponu fırsatı
✔️ Yalnızca e-postayla sunulan fırsatlar
✔️ Özel etkinliklere davet
✔️ Özel eğitimlere davet
✔️ Yeni kampanyalarla ilgili bildirim
✔️ Yeni hizmet ve ürünlerle ilgili bildirim

Ne Aramıştınız ?

Instagram
Whatsapp